Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Nugget Ayam Versi Stick, Buat Sarapan Menarik Begini ‘Confirm’ Anak Bangun Awal

https://ift.tt/OJsdxLW

nugget ayam

Setiap ibu di dunia pasti nak sediakan sarapan menarik untuk buat anak bangun awal dan tarik selera makannya. Oleh itu, anda boleh cuba buat Nugget Ayam versi stick ini.

Nugget Ayam ialah produk ketulan daging ayam yang dilapisi dengan tepung roti atau bater, kemudian digoreng atau dibakar.

Dicipta pada tahun 1950, snek ini telah menjadi menu restoran makanan segera yang popular, serta produk sejuk beku yang banyak dijual untuk kegunaan di dapur.

Seiring dengan zaman moden, banyak resipi Nugget Ayam yang diolah mengikut kreativiti tersendiri supaya lebih berkhasiat dan mudah dimakan di rumah.

Seperti perkongsian resipi Nugget Ayam oleh Nurul Natasya Abidin di Facebook ini, dia membuatnya dalam bentuk stick supaya nampak lebih menarik. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Nugget Homemade Tanpa Kukus, Campur-Campur Terus Goreng!

RESIPI NUGGET AYAM VERSI STICK

nugget ayam

Bahan-bahan:

  • Ayam bahagian dada (kisar)
  • Daun sup (cincang halus)
  • Lobak merah (cincang halus)
  • 2 sudu tepung ubi
  • 5 sudu tepung gandum
  • Garam
  • Lada sulah

Bahan salut untuk goreng:

Cara-cara:

1. Mula-mula, rebus atau kukus semua bahan terlebih dahulu.

nugget ayam

2. Jika susah melekat pada batang aiskrim, chopstick atau lidi, rebus dalam bentuk bulat terlebih dahulu, kemudian baru cucuk.

3. Selepas itu, boleh bekukan dahulu untuk dijadikan sebagai salah satu stok makanan sejuk beku. Nak goreng terus pun boleh.

4. Apabila nak goreng, gaul dengan telur dan salutkan dengan tepung gandum dan tepung jagung.

5. Akhir sekali, goreng dalam minyak yang panas sehingga kuning keemasan. Kemudian, angkat dan toskan. Siap untuk dihidang!

Nugget Ayam versi stick begini pasti buatkan anak anda berselera memakannya. Jika tak diawasi, silap-silap mereka akan makan sampai habis tanpa tinggalkan satu pun untuk anda.

Anda boleh nikmati snek ini dengan cicah sos cili atau mayonis sebagai sarapan atau minum petang bersama anak-anak di rumah.

Selamat mencuba!

Sumber: Nurul Natasya Abidin

Baca juga: Resepi Hash Brown Mudah, Boleh Buat Sarapan Atau Bekal Untuk Anak!

The post Nugget Ayam Versi Stick, Buat Sarapan Menarik Begini ‘Confirm’ Anak Bangun Awal appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!