Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Jeruk Nanas Cara Orang Pantai Timur, Makan Sejuk-Sejuk Boleh Buat Ketagih!

https://ift.tt/gc3QzqA

jeruk nenas

Resipi jeruk nenas yang dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook ini memang unik dan lain dari yang lain. Pasti ramai yang pertama kali lihat jeruk nenas ini bukan?

Menurut empunya resipi, Asmah Za’ba, dia juga pertama kali mencuba jeruk ini selepas berkahwin dengan suaminya yang berasal dari Pantai Timur.

Bagi yang belum pernah makan, jeruk nenas ini memang wajib dicuba! Rasanya cukup sedap, terutamanya jika dimakan sejuk. Pasti membuatkan anda ketagih!

Baca juga: Aiskrim Jeruk Pauh, Buat Sendiri Lagi Puas! Lama Tak Nampak Orang Jual Ini

CARA BUAT JERUK NENAS

jeruk nenas

Bahan-bahan:

  • Nenas (dipotong kecil)
  • Cuka makan (2-3 sudu besar)
  • Nisan kerek (1 keping, ditumbuk hancur)
  • Gula (1-2 sudu besar)
  • Garam (1/2 – 1 sudu teh)
  • Cili kisar (1-2 sudu besar)
  • Belacan (agak-agak)
  • Air masak (agak-agak, secukupnya untuk tenggelamkan separuh kuantiti nenas)

Cara-cara:

  1. Campurkan semua bahan kecuali nenas dalam satu bekas. Kacau sebati hingga gula larut.
  2. Tuangkan campuran perapan ini ke atas nenas yang telah dipotong kecil.
  3. Kacau rata agar nenas terperap dengan sempurna.
  4. Simpan dalam peti sejuk. Anda akan melihat kuahnya bertambah banyak kerana air dari nenas akan keluar.
  5. Jeruk ini akan rasa masam-masam manis, sesuai untuk dimakan bila-bila masa!

Kredit resipi dan gambar: Asmah Za’ba

Baca juga: Cara Buat Jeruk Pauh Yang Rangup Kruk Krak, Sekali Makan Jadi Ketagih!

The post Resipi Jeruk Nanas Cara Orang Pantai Timur, Makan Sejuk-Sejuk Boleh Buat Ketagih! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!