Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Jeruk Nanas Cara Orang Pantai Timur, Makan Sejuk-Sejuk Boleh Buat Ketagih!

https://ift.tt/gc3QzqA

jeruk nenas

Resipi jeruk nenas yang dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook ini memang unik dan lain dari yang lain. Pasti ramai yang pertama kali lihat jeruk nenas ini bukan?

Menurut empunya resipi, Asmah Za’ba, dia juga pertama kali mencuba jeruk ini selepas berkahwin dengan suaminya yang berasal dari Pantai Timur.

Bagi yang belum pernah makan, jeruk nenas ini memang wajib dicuba! Rasanya cukup sedap, terutamanya jika dimakan sejuk. Pasti membuatkan anda ketagih!

Baca juga: Aiskrim Jeruk Pauh, Buat Sendiri Lagi Puas! Lama Tak Nampak Orang Jual Ini

CARA BUAT JERUK NENAS

jeruk nenas

Bahan-bahan:

  • Nenas (dipotong kecil)
  • Cuka makan (2-3 sudu besar)
  • Nisan kerek (1 keping, ditumbuk hancur)
  • Gula (1-2 sudu besar)
  • Garam (1/2 – 1 sudu teh)
  • Cili kisar (1-2 sudu besar)
  • Belacan (agak-agak)
  • Air masak (agak-agak, secukupnya untuk tenggelamkan separuh kuantiti nenas)

Cara-cara:

  1. Campurkan semua bahan kecuali nenas dalam satu bekas. Kacau sebati hingga gula larut.
  2. Tuangkan campuran perapan ini ke atas nenas yang telah dipotong kecil.
  3. Kacau rata agar nenas terperap dengan sempurna.
  4. Simpan dalam peti sejuk. Anda akan melihat kuahnya bertambah banyak kerana air dari nenas akan keluar.
  5. Jeruk ini akan rasa masam-masam manis, sesuai untuk dimakan bila-bila masa!

Kredit resipi dan gambar: Asmah Za’ba

Baca juga: Cara Buat Jeruk Pauh Yang Rangup Kruk Krak, Sekali Makan Jadi Ketagih!

The post Resipi Jeruk Nanas Cara Orang Pantai Timur, Makan Sejuk-Sejuk Boleh Buat Ketagih! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!