Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Sup Kaki Ayam, Cara Masak Paling Mudah Tanpa Perlu Tumis

https://ift.tt/8ns3UFP

resepi sup kaki ayam

Penggemar kaki ayam wajib cuba resepi sup kaki ayam yang sangat mudah dan menyelerakan ini. Kaki ayam digemari ramai kerana mempunyai sedikit daging pejal, banyak kulit dan daging lunak. 

Resipi ini juga cukup ringkas kerana tidak perlu tumis sama sekali. Terus rebus saja semua bahan. Jika ada yang mahu mencubanya, jom ikuti resipi lengkap perkongsian oleh Cahaya Rieqal di bawah.

Baca juga: Kerabu Kaki Ayam Cara MUDAH, Memang Sedap Ratah Gitu Je

RESEPI SUP KAKI AYAM

Bahan-bahan:

  • Kaki ayam (2 kg)
  • Air isi dalam periuk sampai tenggelam kaki ayam
  • 1 bunjut sup Adabi
  • 1 peket sup Siam Adabi
  • 2 inci halia (hiris kasar)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 3 ulas bawang putih
  • Akar daun sup dicuci bersih
  • 1@2 kiub ayam Knorr
  • Serbuk Secukup rasa Maggi @ Knorr
  • Garam secukup rasa
  • Gula 2 sudu kecil

Cara-cara:

1. Rebus kaki ayam dan semua bahan-bahan lain di dalam periuk selama 1 jam lebih sehingga kaki ayam menjadi lembut.

2. Kalau guna periuk pressure cooker, masak dalam 15 hingga 20 minit pun sudah lembut.

3. Bila nak makan, taburkan bawang goreng. Selamat mencuba!

resepi sup kaki ayam

Kredit resipi dan gambar: Cahaya Rieqal

Baca juga: Ini 4 Rahsia Nak Bagi Kaki Ayam Empuk Dan Tak Hamis, Baru Sedap Nak Makan

The post Resipi Sup Kaki Ayam, Cara Masak Paling Mudah Tanpa Perlu Tumis appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!