Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Talam Tokyo Tanpa Pulut, Manis Ringan Setelah Ganti Dengan Bahan ‘Ini’

https://ift.tt/MEknKSe

talam tokyo

Nama kuih Talam Tokyo kedengaran seperti kuih Jepun tapi sebenarnya bukan, ia merupakan kuih tradisional yang popular di Johor.

Berbeza daripada segi lapisan bawah, kuih Talam biasanya menggunakan pulut sepenuhnya, namun kuih Talam Tokyo menggabungkan sagu, suun dan kelapa parut.

Resipi kuih Talam Tokyo yang dikongsikan oleh Kak Sue SarangHae II di Facebook ini cukup menarik. Jom cuba!

Baca juga: Talam Cendol Lemak Cukup Rasa, Hasil Terbentuk Cantik Selepas Kukus

RESIPI TALAM TOKYO

talam tokyo

Bahan-bahan bahagian bawah:

  • 300 gram biji sagu (rendam dengan pewarna merah atau sirap ros dalam 15 minit dan toskan)
  • 100 gram suun (rendam dgn air suam)
  • 120 gram kelapa putih
  • 300ml santan cair
  • 2 sk garam
  • 2 sudu makan gula

Bahan-bahan bahagian atas:

  • 160gram tepung gandum
  • 250 gram gula
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • 2 sudu makan tepung kastard
  • 350ml santan pekat
  • 300ml air pati pandan (kisar 5 hingga 7 helai daun pandan)
  • 2 biji telur gred A
  • Sedikit garam
  • Pewarna hijau

Cara-cara:

1. Mula-mula, alaskan loyang saiz 10×10 dengan plastik.

2. Satukan semua bahan bahagian bawah terlebih dahulu dan sebatikan, kemudian terus curah dalam loyang dan kukus dalam 15 hingga 20 minit.

3. Sementara itu, kisar semua bahan bahagian atas pula sehingga sebati dan halus (saya tak masak untuk naik wap pun).

4. Selepas itu, terus curah dalam loyang dan kukus dalam 25 hingga 30 minit. Kemudian pada 5 minit terakhir, kukus dengan penutup periuk yang dibuka untuk keringkan air di permukaan.

5. Akhir sekali, tunggu sehingga betul-betul sejuk, barulah boleh potong. Siap untuk dinikmati!

talam tokyo

Kuih Talam Tokyo ini mempunyai padanan serasi sagu dan suhun yang ringan serta manis, memang tak cukup kalau makan sepotong.

Jika anda mempunyai kenalan yang alah atau tak suka makan pulut, boleh cadangkan kuih Talam Tokyo ini untuk mereka.

Selamat mencuba!

Sumber: Kak Sue SarangHae II

Baca juga: Resepi Kuih Limas, Macam Tepung Pelita Tapi Beza Satu Bahan Saja

The post Talam Tokyo Tanpa Pulut, Manis Ringan Setelah Ganti Dengan Bahan ‘Ini’ appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!