Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resipi Kari Ayam Padu Dari Biasa, Rupanya Kena Perap Dengan Bahan Rahsia

https://ift.tt/MQKPD8S

resepi kari ayam sedap

Terdapat pelbagai resepi kari ayam sedap dan mudah untuk dicuba. Salah satunya adalah resipi versi ‘perap’ yang dikongsikan oleh Puan Syalfarina Razali.

Biasanya apabila memasak kari, kita terus masukkan ayam setelah kari pecah minyak. Namun kali ini, kita akan perap ayam terlebih dahulu dengan bahan rahsia.

Untuk mengetahui cara penyediaannya dengan lebih lanjut, jom baca resipi penuh di bawah. Dijamin anda akan jatuh cinta dengan cara ini!

Baca juga: Resipi Kari Ayam Hijau Ala Thai Tanpa Rempah Kari, Bau Harum Semerbak!

RESEPI KARI AYAM SEDAP

resepi kari ayam sedap

Bahan-bahan:

  • Ayam (diperap selama 2 jam dengan rempah kari)
  • Rempah kari (2-3 sudu)
  • Daun kari (secukupnya)
  • Bawang merah (8 biji, dihiris)
  • Bawang putih (4 biji, dihiris)
  • Halia (seinci, dihiris)
  • Buah keras (1 biji, jika diblend)
  • Rempah 3 sekawan (secukupnya)
  • Tomato (1 biji, dikerat 4)
  • Serbuk kunyit (1 sudu kecil)
  • Kentang (secukupnya, dipotong)
  • Kerisik kelapa (secukupnya)
  • Santan (1 kotak kecil)
  • Bahan perasa (secukupnya)
  • Air (secukupnya)

Cara-cara:

  1. Perap ayam bersama rempah kari selama dua jam. Anda juga boleh menambah daun kari untuk rasa yang lebih sedap.
  2. Tumis 8 biji bawang merah, 4 biji bawang putih, dan seinci halia (semua dihiris, tetapi jika suka, boleh dikisarbersama 1 biji buah keras).
  3. Jangan lupa untuk masukkan rempah 3 sekawan, daun kari, dan 1 biji tomato yang dikerat 4.
  4. Setelah naik bau, masukkan ayam yang telah diperap, gaul rata, dan tunggu sehingga air ayam keluar. Kemudian, masukkan sesudu kecil serbuk kunyit.
  5. Tambahkan kentang. Air ayam akan keluar bersama rempah kari yang diperap. Masukkan 2-3 sudu rempah kari (untuk seekor ayam).
  6. Apabila ayam separuh masak, masukkan sedikit air. Tidak perlu tenggelamkan ayam. Kuah akan nampak sedikit cair, tetapi tambah kerisik kelapa sebagai pemekat dan penyedap, serta 1 kotak kecil santan.
  7. Masukkan bahan perasa dan reneh kuah sehingga ayam dan kentang masak sepenuhnya. Tutup api.
  8. Kuah akan nampak sangat elok, tak cair, tak pekat dan sedap. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Syalfarina Razali

Baca juga: Kari Ikan Sardin, Ini Cara Masak Paling Simple Tanpa Guna Santan

The post Resipi Kari Ayam Padu Dari Biasa, Rupanya Kena Perap Dengan Bahan Rahsia appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!