Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resipi Bingka Pandan Guna Blender, Satukan Semua Bahan & Terus Boleh Bakar!

https://ift.tt/CKj6Rf2

resepi bingka pandan

Kuih-muih tradisional seperti resepi kuih bingka pandan ini memang ramai peminatnya. Tapi, ramai yang rasa takut nak cuba masak sendiri sebab ingatkan susah.

Tapi jangan risau, resipi yang dikongsi oleh seorang pengguna laman sosial Facebook di bawah ini sangat mudah! Jadi, apa kata cuba? Pasti puas hati dengan hasilnya!

Baca juga: Resipi Kuih Bom Inti Kacang Merah, Dijamin Tak Meletup Bila Goreng!

RESEPI BINGKA PANDAN SUKATAN CAWAN

resepi bingka pandan

Bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 kotak santan (kecil)
  • 1 cawan gula
  • 2 cawan air pandan
  • 3 biji telur
  • *Sedikit garam
  • *Bijan
  • *Marjerin

Cara-cara:

  1. Satukan semua bahan kecuali bahan yang bertanda * (garam, bijan dan marjerin) ke dalam satu bekas besar.
  2. Kisar semua bahan menggunakan blender sehingga adunan menjadi sebati dan tiada ketulan. Pastikan adunan benar-benar halus supaya tekstur bingka menjadi lebih lembut.
  3. Tapis adunan menggunakan penapis halus atau kain kasa untuk menyingkirkan sebarang bahan yang tidak sebati atau berketul. Ini akan menghasilkan tekstur bingka yang lebih licin dan lembut apabila dibakar nanti.
  4. Panaskan oven pada suhu 180°C terlebih dahulu. Sementara itu, sapukan sedikit marjerin pada loyang untuk mengelakkan bingka melekat. Setelah itu, tuangkan adunan yang telah ditapis ke dalam loyang.
  5. Bakar adunan dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama lebih kurang 1 jam. Masa membakar boleh berbeza bergantung kepada jenis dan model oven yang digunakan, jadi pastikan untuk memeriksa apabila masa hampir tamat.
  6. Jika ingin bingka lebih berkerak, boleh sesuaikan suhu oven. Contohnya, jika mahu bahagian atas bingka lebih garing, tingkatkan sedikit suhu pada akhir proses pembakaran, tetapi pastikan jangan terlalu tinggi supaya bahagian bawah tidak terbakar.

Kredit resipi dan gambar: Nitaharry

Baca juga: Resipi Kuih Tepung Bunga Yang Kenyal-Kenyal Manis, Guna 3 Bahan Saja!

The post Resipi Bingka Pandan Guna Blender, Satukan Semua Bahan & Terus Boleh Bakar! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!