Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resepi Puteri Ayu Sukatan Cawan, Gebu Elok Siap Semerbak Bau Pandan!

https://ift.tt/3xv9wzf

resepi puteri ayu

Selalu nampak peniaga jual Puteri Ayu yang elok gebu sampaikan teringin buat di rumah. Sebenarnya, ada resepi Puteri Ayu yang mudah dengan sukatan cawan tau.

Puteri Ayu merupakan salah satu kuih tradisi yang sering dinikmati tak kira masa. Dengan acuan khas, kuih berwarna hijau yang kaya dengan rasa pandan bersama lemak kelapa parut ini membuatkan ramai menyukainya.

Bagi menghasilkannya dengan lebih mudah, anda boleh ikut resepi Puteri Ayu sukatan cawan yang dikongsikan oleh Ezzattie Nasir di Facebook ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Beza Butter Dan Marjerin, Mana Yang Lebih Bagus Untuk Buat Kuih Atau Kek?

RESEPI PUTERI AYU SUKATAN CAWAN

resepi puteri ayu

Bahan A:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder

Bahan B:

  • 1 sudu kecil pewarna hijau
  • 1 sudu besar ovalette
  • 2 biji telur (gred A atau B)
  • 1 cawan gula halus atau kastor

Bahan C:

Bahan-bahan untuk lapisan kelapa:

  • Sebiji kelapa parut
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar tepung ubi kayu

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, sapu acuan dengan minyak dan kukus bahan lapisan kelapa selama 1o minit menggunakan api sederhana.

2. Selepas itu, ayak semua bahan A dan ketepikan dahulu.

3. Kemudian, pukul semua bahan B dengan menggunakan hand mixer pada speed nombor satu selama 5 minit sehingga adunan bertukar menjadi putih gebu.

4. Seterusnya, campurkan bahan C ke dalam adunan bahan B tadi dan gaul sebati.

5. Setelah itu, masukkan bahan A pula dan pukul menggunakan mixer selama 1 hingga 2 minit sehingga sebati.

6. Selanjutnya, panaskan pengukus.

7. Masukkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 8 hingga 10 minit dengan menggunakan api sederhana. Siap!

resepi puteri ayu

Setelah menggunakan resepi Puteri Ayu sukatan cawan ini, kami yakin anda akan puas hati dengan hasilnya yang elok gebu serta wangi bau pandan yang semerbak.

Selamat mencuba!

Sumber: Ezzattie Nasir

Baca juga: Kuih Puteri Ayu Anti Gagal, Elak Langkah ‘Ini’ Supaya Tak Bantat

The post Resepi Puteri Ayu Sukatan Cawan, Gebu Elok Siap Semerbak Bau Pandan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!