Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Kepak Ayam Goreng Rangup Tanpa Telur, Sedapnya Lain Dari Yang Lain!

https://ift.tt/uJt6bAw

kepak ayam goreng rangup

Selain bahagian peha yang digemari ramai, kepak ayam juga mempunyai peminatnya tersendiri. Jika anda salah seorang daripadanya, maka bolehlah belajar cara buat Kepak Ayam Goreng rangup dan sedap.

Tak dinafikan kepak ayam mempunyai lebih banyak kulit dan tulang berbanding daging atau ototnya. Oleh kerana kulitnya yang banyak, maka kalori daripada lemak kepak ayam lebih besar.

Kepak Ayam Goreng biasanya dibuat dengan menggaulnya bersama tepung dan telur supaya lebih enak, tapi bagaimana pula jika seseorang mempunyai alergi dan tak boleh makan hidangan yang ada telur di dalamnya?

Jangan risau kerana kali ini kami akan kongsikan resipi Kepak Ayam Goreng oleh Nana Sabrina Sarsan yang dibuat tanpa menggunakan telur sekalipun. Jom kita cuba!

Baca juga: Lelaki Ini Kongsi Tips Goreng Ayam Guna Garam, Sedap Sampai Ke Tulang!

RESIPI KEPAK AYAM GORENG RANGUP

kepak ayam goreng rangup

Bahan-bahan:

  • Kepak ayam secukupnya
  • 1 sudu makan tepung ubi
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • Sedikit air (air jangan banyak, cukup sekadar tepung itu larut)
  • 1 sudu makan tepung beras
  • Oregano
  • Blackpepper
  • Sedikit kunyit
  • Sedikit garam
  • 1 sudu makan bawang putih kisar

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, gaul semua bahan sehingga sebati bersama kepak ayam yang sudah dibasuh dan ditoskan terlebih dahulu.

2. Kemudian, perap kepak ayam selama 30 minit.

kepak ayam goreng rangup

3. Akhir sekali, goreng dalam minyak terendam sehingga garing. Angkat dan toskan. Siap untuk dihidang!

Sesetengah orang suka makan Kepak Ayam Goreng dengan meratahnya begitu saja, tapi ada juga yang suka menikmatinya sebagai lauk bersama nasi putih secara panas-panas.

Hasilnya yang begitu rangup dan sedap tak terkata pasti dapat membuat selera sesiapa pun terangkat. Makan sekali pun tak cukup, mesti bertambah-tambah pingan dibuatnya.

Jika lebih suka makan Kepak Ayam Goreng rangup dengan rasa manis, anda boleh salutkannya dengan madu. Setelah makan, pasti tak sempat nak toleh kiri dan kanan punyalah.

Selamat mencuba!

Sumber: Nana Sabrina Sarsan

Baca juga: Kepak Ayam Goreng Pedas Chinese Style, Rangup Dan Pedasnya Serasi!

The post Kepak Ayam Goreng Rangup Tanpa Telur, Sedapnya Lain Dari Yang Lain! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!