Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Abuk-Abuk Sagu, Kuih Tradisional Ini Makin ‘Rare’ Nak Jumpa. Senang Je Buat!

Mungkin ramai dalam kalangan pembaca muda, belum pernah mendengar nama kuih abuk-abuk sagu. Kalau nak tahu, ini adalah kuih tradisional masyarakat di negara ini yang semakin rare dijumpai sekarang.

Masyarakat dulu memang suka akan kuih abuk-abuk sagu ini dan ia antara kuih yang sangat popular pada zaman dulu. Bak kata Puan Fatin Damia, kalau bukan kita yang mempertahankan kuih tradisi ini siapa lagi yang akan memperkenalkannya kepada generasi kini dan akan datang, betul tak? Jadi, jom belajar buat kuih ini!

Baca juga: Resipi Pulut Dakap Cara Orang Tua Dulu Buat, Lain Sedapnya Sampai Menggamit Memori!

KUIH ABUK-ABUK SAGU

kuih abuk-abuk sagu

Pagi ini saya buat Kuih Abuk-abuk Sagu. Ini juga antara kuih orang lama yang menjadi kegemaran semua peringkat umur.

Sekarang ini susah dah nak jumpa kuih-kuih lama ini. Jadi suka saya nak berkongsi resipi ini supaya kita semua juga boleh cuba membuatnya. Jika tidak generasi kita yang hari ini mempertahankan resepi tradisi, maka hilang lah ia di telan zaman.

Resepi Kuih Abuk-Abuk Sagu (8-10 biji)

Bahan-bahan:

  • 1 cawan sagu ( resepi ni saya buat 1/2 cawan sagu putih dan 1/2 cawan sagu hijau)
  • 1 cawan kelapa parut yang putih
  • Gula merah (boleh juga gula gula melaka)
  • Garam secukup rasa

Baca juga: Petua Petai ‘3 in 1’: Bau Kurang Menyengat, Kecut Jadi Segar & Saiz Kecil Berkembang Besar!

Cara-cara membuatnya:

kuih abuk-abuk sagu

  1. Bilas sagu dengan air bersih dan toskan.
  2. Campurkan dan gaul sagu biji dengan kelapa dan garam.
  3. Buat daun pisang seperti kon untuk dijadikan kelongsong.
  4. Masukkan bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh penuh.
  5. Masukkan sesudu gula melaka atau gula merah.
  6. Lipatkan kelonsong daun pisang dan kukus 15-20 minit dan sehingga masak menggunakan api besar. Tanda kuih dah masak apabila putih-putihnya sagunya dah hilang.

Tips melipat kelongsong daun pisang 

Pastikan bahagian hijau tua berada di sebelah dalam dan hijau muda di bahagian luar (boleh tengok dekat gambar ye). Ini adalah petua untuk menaikkan lagi bau wangi kuih yang dibalut dengan daun pisang.

Selamat mencuba ya!

Baca juga: Resipi Salad Timun Yogurt Viral Rangup Berjus, Kesedapannya Setanding Salad ‘5 Star’!

Sumber: Fatin Damia via Berkongsi Ilmu Kuih Muih & Masakan (BIKMM)

FT Image: Fatin Damia

The post Resipi Abuk-Abuk Sagu, Kuih Tradisional Ini Makin ‘Rare’ Nak Jumpa. Senang Je Buat! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!