Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resepi Apam Kampung Gula Merah Tanpa Acuan, Naik Gebu Macam Kek Hasilnya!

https://ift.tt/tYGkvVR

resepi apam kampung

Setiap orang pasti mempunyai kenangan indah ketika membantu ibu atau nenek di kampung untuk buat pelbagai jenis kuih tradisional. Oleh itu, sudah sampai masanya untuk anda cuba resepi Apam Kampung Gula Merah ini.

Apam Kampung Gula Murah merupakan sejenis kuih tradisional yang cukup popular di Malaysia terutamanya di kawasan kampung dan kuih ini sudah wujud sejak zaman datuk nenek kita lagi.

Biasanya kuih apam dibuat sebiji-sebiji, tapi kami telah jumpa resepi Apam Kampung Gula Merah yang menggunakan loyang untuk membuatnya.

Perkongsian hasil Apam Kampung Gula Merah yang dibuat oleh Roserosnah Rose di Facebook sangat menarik kerana hasilnya naik gebu dan lembut apabila dimakan. Jom kita cuba!

Baca juga: Apam Nasi Sukatan Cawan Ala Paddle Pop, Cantik Dan Gebu Bukan Main!

RESEPI APAM KAMPUNG GULA MERAH

resepi apam kampung

Bahan-bahan:

  • 1 cawan gula merah
  • 2 cawan air panas
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 paket yis (11gm)
  • 1 sudu kecil garam
  • Kelapa parut (putih)

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, larutkan gula dengan air panas dan kacau sehingga gula hancur.

2. Kemudian, biarkan air gula tadi suam, baru masukkan tepung dan juga yis tadi. Kacau sampai sebati.

3. Seterusnya, perapkan adunan tadi selama 30 minit sehingga adunan naik. Sementara tunggu, boleh panaskan pengukus.

4. Selepas itu, sapukan loyang dengan sedikit minyak masak dan bolehlah masukkan adunan tadi ke dalam pengukus. Kemudian, kukus selama 30 hingga 45 minit.

5. Akhir sekali, gaulkan kelapa parut dengan garam dan kukus 15 minit supaya kelapa tak cepat basi. Setelah apam sejuk, bolehlah dipotong dan gaulkan dengan kelapa tadi. Siap untuk dinikmati!

resepi apam kampung

Resepi Apam Kampung Gula Merah ini sangat sesuai digunakan ketika anda ingin menyediakan sarapan atau minum petang yang enak buat seisi keluarga.

Resepi ini sesuai untuk mereka yang tiada acuan di rumah, namun boleh juga cuba gunakan acuan yang anda suka pakai untuk buat Apam Kampung Gula Merah ini.

Selamat mencuba!

Sumber: Roserosnah Rose

Baca juga: Apam Susu Pandan Dengan 3 Langkah, Hasil Gebu Montok Macam Kek!

The post Resepi Apam Kampung Gula Merah Tanpa Acuan, Naik Gebu Macam Kek Hasilnya! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!