Resipi Tauhu Crispy Goreng Pedas Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Confirm Buat Teringat-ingat!

Imej
https://ift.tt/4g6pmO2 Resepi tauhu goreng rangup pedas ini memang sedap dimakan panas panas. Rangup di luar dan lembut di dalam, ditambah pula dengan sos pedas manis yang beraroma. Memang membuka selera! Kalau suka gaya masakan Chinese style, boleh cuba resipi yang ringkas dan mudah disediakan ini. Bahan-bahan pun tidak banyak tetapi cukup untuk hasilkan rasa yang seakan makan di restoran. Baca juga:   Kak Yatie Ajar Cara Buat Tauhu Cireng Crispy, Dijamin Makan Licin Sekelip Mata! RESEPI TAUHU GORENG RANGUP PEDAS Bahan A (untuk ditumis): Bawang putih (dicincang) Cili flakes Cili padi (dihiris) Serbuk jintan manis Bahan B (untuk sos): Sos tiram Kicap cair Kicap pekat Cuka Gula Bahan C (hiasan dan penambah aroma): Daun bawang (dihiris) Daun ketumbar (dihiris) Cara penyediaan: Potong dan goreng tauhu hingga rangup. Ketepikan terlebih dahulu. Panaskan minyak sehingga betul-betul panas. Masukkan bahan A ke dalam minyak panas dan tumis seketika sehingga baw...

Buat Sendiri Biskut Gery Cheese Di Rumah Guna 4 Bahan Je!

https://ift.tt/zQi4vew

biskut gery

Rupanya boleh buat sendiri biskut gery cheese yang kita biasa beli kat kedai tu. Biskut ini pernah ‘viral’ beberapa tahun lepas dan masih ada peminatnya sehingga sekarang.

Siapa yang pernah makan pasti tahu betapa sedapnya biskut ini. Rasanya yang lemak, manis, masin,sesuai dibuat kudap-kudapan untuk anak-anak.

Cara membuatnya juga cukup mudah. Hanya perlu celupkan biskut ke dalam campuran butter, susu pekat dan cheese yang dicairkan. Bukan saja mudah, malah jimat kos berbanding beli di kedai. 

Kalau ada yang nak cuba buat, ikut saja perkongsian oleh Nerina Elli di bawah. Selamat mencuba!

Baca juga: Resipi Dorayaki Homemade, Nak Tahan Lama Kena Ikut Cara Ini

RESEPI BISKUT GERY CHEESE HOMEMADE

Bahan-bahan:

  • Biskut bersalut gula
  • 2 sudu butter
  • 3 sudu susu pekat
  • 2 keping cheese

Cara-cara:

1. Panaskan butter, susu pekat dan cheese sehingga semuanya cair. Pastikan guna api perlahan sahaja.

biskut gery

2. Bila bahan sudah cair, salutkan dengan segera pada biskut di bahagian tiada gula. Jika kering susah nak melekat pada biskut nanti. 

3. Terus saja celup terus biskut ke dalam bancuhan cheese. Lagi cepat, lagi cantik salutan dia, tak perlu pakai sudu.

4. Sejukkan seketika untuk biarkan salutan kering. Selamat mencuba!

Info: Kalau nampak macam cheese menjadi pekat, letak sikit butter untuk cairkan ia. Sebab itu bila dah sejuk, biskut akan nampak berkilat-kilat.

biskut gery

Kredit resipi dan gambar: Nerina Elli

Baca juga: Sandwich Strawberry Ala Family Mart, MUDAH Rupanya Nak Buat!

The post Buat Sendiri Biskut Gery Cheese Di Rumah, Guna 4 Bahan Je! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan