Langkau ke kandungan utama

Jom Masak Sendiri Ayam Rose, Menu Kenduri ‘Legend’ Yang Buat Ramai Terliur!

Imej
https://ift.tt/nBZaKJm Orang dulu-dulu kalau buat majlis kenduri, memang tak sah kalau tak ada aktiviti ‘rewang’ masak ramai-ramai. Antara menu yang paling dinantikan dan wajib dimasak adalah ayam rose. Bau aromanya sahaja sudah cukup untuk buat perut berkeroncong, apatah lagi bila nampak kuahnya yang merah pekat dan berkilat itu, memang boleh kecur liur dibuatnya. Sekali-sekala kalau dapat buat sendiri di rumah untuk hidangan keluarga pada hujung minggu, memang boleh bertambah-tambah nasi dibuatnya. Tak tunggu kenduri kalau teringin nak makan. Baca juga: Tip Kari Ayam Ekstra ‘Kick’ & Wangi, Rupanya Kena Tambah 1 Bahan Rahsia Ini RESEPI AYAM ROSE Bahan-bahan: 1 ekor ayam (dibersihkan dan digoreng terlebih dahulu) 1 genggam cabai kering (direbus dan ditoskan) 2 batang serai 8 ulas bawang merah 4 ulas bawang putih 1 inci halia 1 tin sup tomato Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga) Minyak masak secukupnya untuk menumis Garam, gula dan...

Buat Sendiri Biskut Gery Cheese Di Rumah Guna 4 Bahan Je!

https://ift.tt/zQi4vew

biskut gery

Rupanya boleh buat sendiri biskut gery cheese yang kita biasa beli kat kedai tu. Biskut ini pernah ‘viral’ beberapa tahun lepas dan masih ada peminatnya sehingga sekarang.

Siapa yang pernah makan pasti tahu betapa sedapnya biskut ini. Rasanya yang lemak, manis, masin,sesuai dibuat kudap-kudapan untuk anak-anak.

Cara membuatnya juga cukup mudah. Hanya perlu celupkan biskut ke dalam campuran butter, susu pekat dan cheese yang dicairkan. Bukan saja mudah, malah jimat kos berbanding beli di kedai. 

Kalau ada yang nak cuba buat, ikut saja perkongsian oleh Nerina Elli di bawah. Selamat mencuba!

Baca juga: Resipi Dorayaki Homemade, Nak Tahan Lama Kena Ikut Cara Ini

RESEPI BISKUT GERY CHEESE HOMEMADE

Bahan-bahan:

  • Biskut bersalut gula
  • 2 sudu butter
  • 3 sudu susu pekat
  • 2 keping cheese

Cara-cara:

1. Panaskan butter, susu pekat dan cheese sehingga semuanya cair. Pastikan guna api perlahan sahaja.

biskut gery

2. Bila bahan sudah cair, salutkan dengan segera pada biskut di bahagian tiada gula. Jika kering susah nak melekat pada biskut nanti. 

3. Terus saja celup terus biskut ke dalam bancuhan cheese. Lagi cepat, lagi cantik salutan dia, tak perlu pakai sudu.

4. Sejukkan seketika untuk biarkan salutan kering. Selamat mencuba!

Info: Kalau nampak macam cheese menjadi pekat, letak sikit butter untuk cairkan ia. Sebab itu bila dah sejuk, biskut akan nampak berkilat-kilat.

biskut gery

Kredit resipi dan gambar: Nerina Elli

Baca juga: Sandwich Strawberry Ala Family Mart, MUDAH Rupanya Nak Buat!

The post Buat Sendiri Biskut Gery Cheese Di Rumah, Guna 4 Bahan Je! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan