Rahsia Ayam Masak Merah Madu Cantik Berkilat, Jangan Skip Langkah ‘Ini’ Semasa Masak!

Imej
https://ift.tt/MGl1Ad9 Selepas seharian berpuasa, anda mestilah nak makan hidangan yang lazat. Oleh itu, kami cadangkan anda untuk menjamu selera dengan Ayam Masak Merah Madu ini. Ayam Masak Merah Madu sering menjadi pilihan menu jamuan terutamanya kenduri kahwin. Tak perlu tunggu dijemput, anda boleh buat sendiri di rumah dengan resipi ini. Resipi Ayam Masak Merah Madu ini dikongsikan oleh Mariana Abd Majid di Facebook yang hasilnya cukup membuatkan selera terangkat. Jom kita cuba! Baca juga: Ayam Masak Merah Kenduri Kahwin, Guna Minyak ‘Ini’ Baru Ada Aroma Pengantin! RESIPI AYAM MASAK MERAH MADU Bahan-bahan: Ayam Garam Serbuk kunyit Minyak masak Rempah kasar 4 sekawan Serai Daun pandan Daun kari Sedikit lengkuas (tambahan, tiada pun tak mengapa) Sos cili Sos tomato (nak guna tomato puree pun boleh) Madu Serbuk perasa Air secukupnya Bahan kisar: Cili kering (direbus) Bawang besar Bawang putih Halia Bahan hiasan: Daun bawang Daun sup Bawang besar (...

Buat Sendiri Biskut Gery Cheese Di Rumah Guna 4 Bahan Je!

https://ift.tt/zQi4vew

biskut gery

Rupanya boleh buat sendiri biskut gery cheese yang kita biasa beli kat kedai tu. Biskut ini pernah ‘viral’ beberapa tahun lepas dan masih ada peminatnya sehingga sekarang.

Siapa yang pernah makan pasti tahu betapa sedapnya biskut ini. Rasanya yang lemak, manis, masin,sesuai dibuat kudap-kudapan untuk anak-anak.

Cara membuatnya juga cukup mudah. Hanya perlu celupkan biskut ke dalam campuran butter, susu pekat dan cheese yang dicairkan. Bukan saja mudah, malah jimat kos berbanding beli di kedai. 

Kalau ada yang nak cuba buat, ikut saja perkongsian oleh Nerina Elli di bawah. Selamat mencuba!

Baca juga: Resipi Dorayaki Homemade, Nak Tahan Lama Kena Ikut Cara Ini

RESEPI BISKUT GERY CHEESE HOMEMADE

Bahan-bahan:

  • Biskut bersalut gula
  • 2 sudu butter
  • 3 sudu susu pekat
  • 2 keping cheese

Cara-cara:

1. Panaskan butter, susu pekat dan cheese sehingga semuanya cair. Pastikan guna api perlahan sahaja.

biskut gery

2. Bila bahan sudah cair, salutkan dengan segera pada biskut di bahagian tiada gula. Jika kering susah nak melekat pada biskut nanti. 

3. Terus saja celup terus biskut ke dalam bancuhan cheese. Lagi cepat, lagi cantik salutan dia, tak perlu pakai sudu.

4. Sejukkan seketika untuk biarkan salutan kering. Selamat mencuba!

Info: Kalau nampak macam cheese menjadi pekat, letak sikit butter untuk cairkan ia. Sebab itu bila dah sejuk, biskut akan nampak berkilat-kilat.

biskut gery

Kredit resipi dan gambar: Nerina Elli

Baca juga: Sandwich Strawberry Ala Family Mart, MUDAH Rupanya Nak Buat!

The post Buat Sendiri Biskut Gery Cheese Di Rumah, Guna 4 Bahan Je! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!