Langkau ke kandungan utama

Jom Masak Sendiri Ayam Rose, Menu Kenduri ‘Legend’ Yang Buat Ramai Terliur!

https://ift.tt/nBZaKJm

ayam rose

Orang dulu-dulu kalau buat majlis kenduri, memang tak sah kalau tak ada aktiviti ‘rewang’ masak ramai-ramai. Antara menu yang paling dinantikan dan wajib dimasak adalah ayam rose.

Bau aromanya sahaja sudah cukup untuk buat perut berkeroncong, apatah lagi bila nampak kuahnya yang merah pekat dan berkilat itu, memang boleh kecur liur dibuatnya.

Sekali-sekala kalau dapat buat sendiri di rumah untuk hidangan keluarga pada hujung minggu, memang boleh bertambah-tambah nasi dibuatnya. Tak tunggu kenduri kalau teringin nak makan.

Baca juga: Tip Kari Ayam Ekstra ‘Kick’ & Wangi, Rupanya Kena Tambah 1 Bahan Rahsia Ini

RESEPI AYAM ROSE

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam (dibersihkan dan digoreng terlebih dahulu)
  • 1 genggam cabai kering (direbus dan ditoskan)
  • 2 batang serai
  • 8 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 tin sup tomato
  • Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
  • Minyak masak secukupnya untuk menumis
  • Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

Cara-cara memasak:

  1. Masukkan cabai kering, serai, halia, bawang merah dan bawang putih ke dalam pengisar. Kisar sehingga halus.
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumiskan rempah 4 sekawan sehingga naik bau.
  3. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Masak dan kacau sehingga cili benar-benar garing dan pecah minyak.
  4. Setelah cili masak sempurna, tuangkan satu tin sup tomato ke dalam kuali. Kacau rata dan biarkan ia mendidih seketika supaya kuah menjadi lebih mesra.
  5. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa mengikut citarasa anda. Seimbangkan rasa manis dan masamnya.
  6. Akhir sekali, masukkan ayam yang telah digoreng awal tadi. Gaul rata sehingga kuah menyaluti seluruh bahagian ayam.
  7. Matikan api dan Ayam Masak Rose Mak Farah siap untuk dihidangkan bersama nasi tomato serta acar nanas timun.

Sumber: Farhana Radzi

Baca juga: Ayam Salted Egg Buttermilk, Resipi Senang Dengan Kuah Pekat Berkrim, Confirm Laju Habis!

The post Jom Masak Sendiri Ayam Rose, Menu Kenduri ‘Legend’ Yang Buat Ramai Terliur! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan