Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Sambal Tempe Kentang Ikan Bilis, Rangup Sampai Kunyah Tak Berhenti

https://ift.tt/A30ZTkv

sambal tempe

Sering lihat kedai nasi campur menghidangkan Sambal Tempe Kentang Ikan Bilis yang sedap tak terkata, tapi sudahkah anda tahu cara membuatnya?

Tempe ialah makanan diperbuat daripada pemerapan kacang soya yang memang sangat terkenal di Asia Tenggara dan dipercayai berasal dari Jawa, Indonesia.

Sambal Tempe Kentang Ikan Bilis dibuat dengan menggunakan pelbagai jenis rempah ratus yang memberikan rasa pedas beraroma yang sangat lazat.

Nur Masri telah kongsikan cara buat Sambal Tempe Kentang Ikan Bilis di Facebook untuk anda cuba di rumah.

Baca juga: Sambal Ikan Bilis TERPALING Senang, Jangan Skip Langkah Ini Kalau Nak Garing

RESIPI SAMBAL TEMPE KENTANG IKAN BILIS

sambal tempe

Bahan-bahan:

  • 4 paket tempe (dihiris nipis dan goreng garing)
  • 5 biji ubi kentang (disagat nipis dan goreng garing)
  • 2 genggam ikan bilis (digoreng garing)
  • 2½ sudu makan gula (ikut selera masing-masing)
  • 1 sudu teh garam
  • Sedikit bahan perasa
  • Air asam jawa
  • Sedikit air
  • Minyak masak untuk menumis

Bahan-bahan kisar halus:

Cara-cara:

1. Panaskan minyak masak dalam kuali dan masukkan bahan kisar.

2. Tambahkan gula, garam, bahan perasa dan air asam jawa, kemudian masak sehingga pecah minyak dan sambal garing.

3. Tambahkan air, kemudian biarkan sambal mendidih dan menjadi pekat.

4. Masukkan tempe dan ubi kentang yang telah digoreng tadi, kemudian kacau sehingga sebati.

5. Seterusnya masukkan ikan bilis yang digoreng garing, kemudian kacau lagi sehingga semua bahan sekata dan tutup api dapur. Siap untuk dihidang!

sambal tempe

Sesiapa yang memakan Sambal Tempe Kentang Ikan Bilis ini pasti dapat merasai pedas sambal dan rangup tempe, kentang dan ikan bilis yang membuat selera terangkat.

Jika suka, anda boleh letak kacang tanah yang rangup dalam resipi ini dan pastinya ia membuat hidangan anda bertambah enak.

Selamat mencuba!

Sumber: Nur Masri

Baca juga: Resepi Kacang Sira Sambal Pedas Manis, Teringat Zaman Sekolah Dulu!

The post Sambal Tempe Kentang Ikan Bilis, Rangup Sampai Kunyah Tak Berhenti appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!