Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Kuih Bom Bijan Keledek, Ikut Resipi Ini Sangat Sedap & Tak Terlalu Manis

https://ift.tt/0F9mNQP

kuih bom

Kuih bom boleh dipelbagaikan mengikut cita rasa. Ada yang suka inti kelapa atau inti kacang. Selain 2 inti ini, inti keledek juga boleh tahan sedap.

Bagi yang teringin nak cuba Kuih Bom Bijan, boleh ikuti resipi perkongsian Mas Cotek di bawah. Kuih ini perlu digoreng lama sedikit, hasilnya ia jadi garing diluar dan lembut di dalam.

Baca juga: Resipi Asli Turun-Temurun, Ini Cara Buat Kuih Cecemek Tradisional Perak

RESIPI KUIH BOM BIJAN KELEDEK

Bahan-bahan:

  • 2 cawan keledek siap dilenyek
  • 2 cawan tepung pulut
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh garam
  • Santan secukupnya
  • Inti kelapa secukupnya
  • Bijan secukupnya

Cara-cara:

1. Dalam bekas bersesuaian, satukan keledek, tepung pulut, tepung gandum dan garam. Sebatikan.

2. Kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut.

3. Bulat doh dan masukkan inti. Jika nak timbang, berat doh adalah 30gm dan berat inti adalah 20gm.

4. Sapu tapak tangan dengan sedikit air. Kemudian golekkan Kuih Bom atas tapak tangan hingga menjadi bulat cantik.

5. Golekkan pula dalam bekas berisi bijan. (cara Opah ialah, spray kuih dengan sedikit air kemudian golekkan dalam bijan)

6. Rehatkan Kuih Bom selama 1-2 jam dalam peti sejuk.

kuih bom

7. Panaskan minyak yang banyak guna api sederhana untuk goreng kuih secara terendam.

8. Goreng kuih sambil golek-golekkan sehingga masak atau bertukar warna.

kuih bom

9. Angkat, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati.

kuih bom

Kredit resipi dan gambar: Mas Cotek

Baca juga: Cara Buat Kuih Puteri Mandi Guna Sukatan Cawan, Ikut Resipi Ini Dijamin Tak Liat!

The post Kuih Bom Bijan Keledek, Ikut Resipi Ini Sangat Sedap & Tak Terlalu Manis appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!