Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Lompat Tikam Legend, Senang Buat & Rasa Masih Berlemak!

https://ift.tt/WyShXsP

resipi lompat tikam

Resipi lompat tikam antara pencuci mulut tradisional yang sering menjadi kegemaran ramai terutama di kalangan masyarakat Melayu.

Apa yang menarik tentang hidangan ini adalah kombinasi tekstur rasa yang lembut serta manis, warna hijau dan putih yang berlapis dan dilengkapkan demgam pulut merah.

Anda hanya perlu ikut langkah-langkah di bawah dengan penuh kesabaran kerana hasilnya pasti sangat puas hati.

Baca lagi: Resipi Kek Batik Strawberi, Kombinasi Rasa Masam Manis Yang Cukup Sempurna

RESIPI LOMPAT TIKAM

Bahan-Bahan:

Lapisan Hijau:

  • 1 cawan tepung beras
  • 2 cawan air daun pandan (daripada daun pandan yang dikisar dan ditapis)
  • 1 sudu besar air kapur

Lapisan Putih (Kepala Santan):

  • 1 kotak santan (disyorkan jenama Ayam Brand)
  • 1 cawan air
  • 3 sudu besar tepung beras
  • Sedikit garam (secukup rasa)

Pulut Merah:

  • 1 cawan beras pulut
  • Pewarna merah
  • Garam (secukup rasa)
  • Sedikit gula (dilarutkan dalam air)

Cara Penyediaan Lapisan Hijau:

1. Campurkan tepung beras, air daun pandan, dan air kapur dalam periuk. Kacau rata sehingga tiada ketulan.

2. Masak campuran ini di atas api sederhana, kacau tanpa henti sehingga ia menjadi pekat dan berkilat. Adunan ini perlu dimasak sehingga kelihatan licin dan tidak berketul.

3. Setelah adunan pekat, tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu sedikit minyak untuk mengelakkan melekat.

4. Kukus selama 25 minit di dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Pastikan api sederhana agar kukusan sempurna.

5. Setelah siap dikukus, keluarkan dari pengukus dan biarkan ia sejuk sepenuhnya sebelum dipotong mengikut saiz yang diingini.

Cara Penyediaan Lapisan Putih:

1. Dalam periuk lain, campurkan santan, air, tepung beras, dan sedikit garam. Kacau hingga semua bahan sebati.

2. Masak campuran ini di atas api perlahan sambil terus mengacau untuk mengelakkan santan daripada pecah minyak.

3. Masak hingga campuran menjadi pekat sedikit, tetapi masih berkrim. Pastikan ia tidak terlalu pekat kerana lapisan ini perlu melapisi lapisan hijau nanti.

Cara Penyediaan Pulut Merah:

1. Rendam beras pulut dengan pewarna merah selama kira-kira 30 minit atau sehingga warna meresap dengan baik.

2. Kukus beras pulut selama 25 minit atau sehingga separuh masak.

3. Keluarkan pulut dari pengukus dan gaulkan dengan sedikit garam dan gula yang telah dilarutkan dalam air.

4. Sambung kukus lagi selama 10 minit untuk memastikan pulut benar-benar masak dan lembut.

5. Lompat Tikam kini sedia untuk dihidangkan! Anda boleh menikmatinya dalam keadaan sejuk atau pada suhu bilik.

Sumber: Cik Puan ZieLah

Baca lagi: Cara Buat Kuah Yong Tau Fu Ala Pasar Malam, Boleh Makan Puas-Puas!

The post Resipi Lompat Tikam Legend, Senang Buat & Rasa Masih Berlemak! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!