Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Cara Buat Bebola Bergedel Ayam, Bulat-Bulat Comel Macam Ni Lebih Senang Makan

Cara buat bergedil sebenarnya tidak begitu mudah seperti yang disangka. Hal ini kerana ramai yang kecewa apabila bergedel mula pecah ketika digoreng.

Jadi, bagi mengelakkan anda putus asa, apa kata cuba cara buat bergedil ayam bulat-bulat seperti perkongsian di bawah. Pasti elok kejadiaanya. Jom cuba!

Baca juga: Cara Buat Kuih Ropa Inti Ikan Asli Terengganu, Makan Panas-Panas Lagi Sedap!

CARA BUAT BERGEDIL AYAM BULAT-BULAT MACAM INI

CARA BUAT BERGEDIL

Bahan-bahan:

  • 6 hingga 7 biji kentang
  • Isi ayam
  • Garam
  • Hirisan daun sup
  • Lada merah
  • Bawang merah
  • Telur
  • Bawang goreng

Cara-cara penyediaan:

1. Potong dadu kentang dan goreng sehingga masak.

2. Lenyek dan masukkan ke dalam mangkuk.

3. Kemudian, tambahkan sedikit garam, lada sulah, isi ayam kisar, hirisan daun sup, hirisan lada merah, bawang merah, sebiji telur dan bawang goreng.

4. Gaul sebati semua bahan.

5. Bulatkan seperti bebola dan simpan di dalam bekas. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 hingga 2 jam sebelum digoreng.

6. Setelah 2 jam, pukul 2 biji telur dan celupkan bebola bergedel tadi.

7. Goreng sehingga masak dan sedia untuk dihidangkan.

Nak makan dengan soto pun sedap, makan begitu sahaja juga boleh.

Mudah kan? Selamat mencuba!

Baca juga: Cara Buat Sambal Belacan Mentah, Nak Lagi Sedap Kena Ikut Step Macam Ini!

Sumber: Facebook Port Resepi Viral & Har Reea

The post Cara Buat Bebola Bergedel Ayam, Bulat-Bulat Comel Macam Ni Lebih Senang Makan first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!