Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Bihun Goreng Udang Kering, Senang Macam Ini Barulah Mantap!

https://ift.tt/LNEDkli

bihun goreng udang kering

Bihun goreng udang kering adalah makanan kebiasaan yang boleh dijumpai pada bila-bila masa. Namun pada zaman dahulu, juadah ini dikatakan agak rare untuk dihidangkan.

Resipi daripada arwah nenek Cik Puan Qiu Ieja, yang dahulunya digunakan untuk meniaga sangat istimewa untuk dikongsikan bersama.

Jom kita tengok resipi oleh beliau.

Baca juga: Resipi Pizza 5 Bahan Guna Roti Keping, Tak Perlu Pakai Oven!

Resipi Bihun Goreng Udang Kering

bihun goreng udang kering

Bahan-bahan:

  • 1 pek beras bihun (rendam dalam air biasa)
  • Udang kering sepeket kecil
  • 3 biji bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 4 biji cili kering*
  • Sedikit belacan bakar*
  • Asam jawa (sebesar 20 sen)*
  • 12 sudu teh gula
  • 2 sudu teh MSG
  • ½ sudu teh garam × 7
  • ½ sudu teh serbuk kunyit*

Cara-cara:

1. Bakar belacan.

2. Blend bahan yang bertanda * sehingga hancur (gunakan sedikit air).

3. Goreng udang kering dalam minyak. Apabila udang agak masak, masukkan bahan yang telah diblend tadi. Tumis sehingga naik bau.

4. Masukkan perasa. Tumis sebentar lagi. Apabila kelihatan pecah minyak, masukkan bihun.

5. Gaul sehingga bihun sebati. Kecilkan api supaya bihun tidak hancur. Biarkan bihun menjadi lembut sendiri. Jika perlu, tambahkan sedikit air.

6. Untuk memastikan bihun telah masak sepenuhnya, anda akan melihat asap di permukaan bihun.

Selamat mencuba!

Sumber: Qiu Ieja

Baca juga: Makanan Selain Kerang Untuk Tambah Darah, Elak Terkena Anemia!

The post Resipi Bihun Goreng Udang Kering, Senang Macam Ini Barulah Mantap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!