Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Tips Paling Best Nak Pastikan Daun Kunyit Tak Jadi Kuning, Simpan Lama Pun Masih Segar!

Penatnya setiap kali beli daun kunyit di pasaran, tak sampai seminggu dah bertukar dari warna hijau menjadi kekuningan. Habis semua khasiat daun kunyit dan baunya yang harum hilang begitu sahaja dan terpaksa beli daun baharu. Maklumlah, bukan setiap rumah orang ada tanam pokok kunyit bukan?

Jadi, ada satu perkongsian di laman Facebook yang sangat mudah untuk mengekalkan ketahanan daun kunyit sehingga berbulan-bulan. Tak perlukan banyak barang rupanya, hanya buat macam ini…

Baca juga: Jangan Bazirkan Uncang Teh Hijau Yang Dah Minum, Boleh Guna Untuk Hilangkan Parut!

KHASIAT DAUN KUNYIT TERPELIHARA & TAHAN LAMA, INI CARA SIMPAN

khasiat daun kunyit

Banyak tips dah pernah cuba tapi hasilnya tetap turn kuning juga daunnya bila simpan lama.. Ini kali tips ni macam best..

Bahan-bahan

-Daun kunyit – sudah tentunya
-Zipper bag

Cara-caranya :

1. Bersihkan daun kunyit, lalu pada air. Biarkan sekejap sehingga air kering.

2. Hiris halus macam nak masak rendang tu.

3. Isikan ke dalam zipper bag simpan di dalam peti sejuk beku. Siap.

4. Rehatkan dulu pada suhu bilik supaya ais pada daun tu hilang bolehlah digunakan untuk sebarang masakan yang guna daun kunyit.

Hasilnya selepas berminggu-minggu, daun kunyit kelihatan masih hijau dan tidak kekuningan. Ini amat penting untuk mengekalkan khasiat daun kunyit, rasa serta bau yang harum setiap kali digunakan dalam masakan.

*Selamat mencuba!

Baca juga: Petua Guna Limau Asamboi Untuk Rawat Batuk Degil, Lagi Lama Peram Lagi Bagus!

Sumber: Julia Aleen Aireish

The post Tips Paling Best Nak Pastikan Daun Kunyit Tak Jadi Kuning, Simpan Lama Pun Masih Segar! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!