Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resepi Udang Masak Diraja, Tak Nak Rasa Udangnya Hilang Jangan ‘Skip’ Langkah Ini

https://ift.tt/BGPvlqc

resepi udang masak diraja

Nak sediakan hidangan istimewa seperti di istana buat seisi keluarga, cukup hanya dengan membuat resepi Udang Masak Diraja yang sedap ini.

Walaupun Udang Masak Diraja ini kelihatan seperti masak gulai, namun teksturnya yang pekat dan cukup berlemak, serta kaya dengan rasa udang boleh buat selera sesiapa pun terangkat.

Aryati Sarah telah sudi kongsikan resepi Udang Masak Diraja di Facebook, siap ada tips untuk mengetahui rasa udangnya segar ketika membelinya. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Udang Masak Lemak Cili Api, Cara Simple Tapi Sempurna Di Tekak

RESEPI UDANG MASAK DIRAJA

resepi udang masak diraja

Bahan-bahan:

  • ½kg udang
  • 2 batang serai diketuk
  • 1 keping asam
  • ½ sudu serbuk kunyit
  • 1 sudu gula
  • ½ sudu garam
  • 1 cawan santan pekat

Bahan-bahan kisar:

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, basuh udang bersih-bersih. Jangan lupa buang tahi udang.

2. Selepas itu, tumiskan bahan-bahan kisar sampai naik bau.

3. Kemudian, masukkan serai ketuk.

4. Seterusnya, masukkan udang. Kacau dan sebatikan.

5. Setelah itu, masukkan santan pekat bersama serbuk kunyit dan asam keping.

6. Akhir sekali, perasakan dengan garam, gula dan ajinomoto jika suka. Masak jangan lama sangat nanti hilang rasa segar udang tersebut. Siap untuk dihidang!

resepi udang masak diraja

Anda boleh gunakan pelbagai jenis udang dalam resepi Udang Masak Diraja ini seperti udang galah, udang kertas dan sebagainya, cuma pastikan guna udang yang segar saja.

Semasa beli udang, jangan lupa untuk tengok rupa udang dan tekan sedikit badannya. Jika nampak berkilat, keras dan kenyal, bermaksud udang itu memang segar.

Peminat makanan laut pasti seronok menikmati Udang Masak Diraja sebagai hidangan lauk di rumah. Jika makan dengan nasi yang dibuat daripada beras wangi atau pulut kuning, maka bertambahlah kesedapannya.

Selamat mencuba!

Sumber: Aryati Sarah

Baca juga: Wanita Ini Kongsi Cara Pembantu Rumah Ajar Masak Tomyam Udang, Resipi Padu Dari Thailand

The post Resepi Udang Masak Diraja, Tak Nak Rasa Udangnya Hilang Jangan ‘Skip’ Langkah Ini appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!