Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Buat Whoopie Pie Lembut, Makan Waktu Sejuk Memang ‘Ngam’!

https://ift.tt/WDyYQno

whoopie pie

Whoopie pie adalah sejenis pencuci mulut yang sedap kerana teksturnya lembut seperti kek yang diapit oleh krim. Anda wajib buat untuk keluarga!

Cara untuk buat sangat cepat dan kurang dari 10 minit masa penyediaan. Anda juga boleh ubah tahap kemanisan ikut citarasa sendiri.

Jom baca resipi di bawah ini.

Baca juga: Beza ‘Tarikh Luput’, ‘Guna Sebelum’ & ‘Baik Sebelum’ Pada Label Makanan, Baru Yakin Nak Guna!

RESIPI WHOOPIE PIE

Bahan-bahan:

  • 1/2 cawan butter (pada suhu bilik)
  • 1 cawan gula castor
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil vanilla
  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  • 2/3 cawan serbuk koko
  • 1 1/2 sudu kecil baking soda
  • 1 cawan buttermilk (1 sudu besar cuka makan + 1 cawan susu segar)

Cara-cara membuat:

1. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C.

2. Pukul butter dan gula hingga kembang selama 2-3 minit.

3. Masukkan telur dan vanilla, gaul rata.

4. Satukan tepung, serbuk koko, dan baking soda, kemudian ayak.

5. Masukkan campuran tepung ke dalam adunan butter berselang-seli dengan buttermilk, bermula dan berakhir dengan tepung.

6. Setelah adunan sebati, sudukan ke atas dulang pembakar biskut, jarakkan sedikit kerana adunan akan mengembang.

7. Bakar selama 8 minit atau sehingga masak. Biarkan sejuk.

8. Sapu atau piping krim di tengah-tengah kek untuk menghasilkan sandwich.

Bahan-bahan lemon cheese cream:

whoopie pie

  • 200gm gula
  • 60ml jus lemon
  • 4 biji putih telur
  • 300gm butter
  • 300gm shortening
  • 180gm krim keju

Cara-cara membuat lemon cheese cream:

1. Masak gula dan jus lemon atas api sederhana hingga menjadi sirap pekat.

2. Pukul putih telur hingga kembang, kemudian masukkan sirap perlahan-lahan.

3. Masukkan butter, shortening, dan krim keju. Pukul hingga kembang dan kental.

Sumber: Jom Belajar Buat Biskut, Zura Ziqri Raid

Baca juga: Resipi Mi Segera Tumis Simple, Nak Lagi Sedap Tambah 1 Sudu ‘Bahan Ini’

 

The post Cara Buat Whoopie Pie Lembut, Makan Waktu Sejuk Memang ‘Ngam’! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!