Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Cara Buat Whoopie Pie Lembut, Makan Waktu Sejuk Memang ‘Ngam’!

https://ift.tt/WDyYQno

whoopie pie

Whoopie pie adalah sejenis pencuci mulut yang sedap kerana teksturnya lembut seperti kek yang diapit oleh krim. Anda wajib buat untuk keluarga!

Cara untuk buat sangat cepat dan kurang dari 10 minit masa penyediaan. Anda juga boleh ubah tahap kemanisan ikut citarasa sendiri.

Jom baca resipi di bawah ini.

Baca juga: Beza ‘Tarikh Luput’, ‘Guna Sebelum’ & ‘Baik Sebelum’ Pada Label Makanan, Baru Yakin Nak Guna!

RESIPI WHOOPIE PIE

Bahan-bahan:

  • 1/2 cawan butter (pada suhu bilik)
  • 1 cawan gula castor
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil vanilla
  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  • 2/3 cawan serbuk koko
  • 1 1/2 sudu kecil baking soda
  • 1 cawan buttermilk (1 sudu besar cuka makan + 1 cawan susu segar)

Cara-cara membuat:

1. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C.

2. Pukul butter dan gula hingga kembang selama 2-3 minit.

3. Masukkan telur dan vanilla, gaul rata.

4. Satukan tepung, serbuk koko, dan baking soda, kemudian ayak.

5. Masukkan campuran tepung ke dalam adunan butter berselang-seli dengan buttermilk, bermula dan berakhir dengan tepung.

6. Setelah adunan sebati, sudukan ke atas dulang pembakar biskut, jarakkan sedikit kerana adunan akan mengembang.

7. Bakar selama 8 minit atau sehingga masak. Biarkan sejuk.

8. Sapu atau piping krim di tengah-tengah kek untuk menghasilkan sandwich.

Bahan-bahan lemon cheese cream:

whoopie pie

  • 200gm gula
  • 60ml jus lemon
  • 4 biji putih telur
  • 300gm butter
  • 300gm shortening
  • 180gm krim keju

Cara-cara membuat lemon cheese cream:

1. Masak gula dan jus lemon atas api sederhana hingga menjadi sirap pekat.

2. Pukul putih telur hingga kembang, kemudian masukkan sirap perlahan-lahan.

3. Masukkan butter, shortening, dan krim keju. Pukul hingga kembang dan kental.

Sumber: Jom Belajar Buat Biskut, Zura Ziqri Raid

Baca juga: Resipi Mi Segera Tumis Simple, Nak Lagi Sedap Tambah 1 Sudu ‘Bahan Ini’

 

The post Cara Buat Whoopie Pie Lembut, Makan Waktu Sejuk Memang ‘Ngam’! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!