Resipi Telur Berlado Paling Jimat, Menu ‘Tengah Bulan’ Yang Mudah Tapi Power!

Imej
https://ift.tt/dqVx2Mw Bila tengah bulan dan dompet sudah mula kering, resepi telur berlado ini boleh jadi penyelamat. Menu ringkas tapi penuh rasa ini menjadi pilihan ramai bila nak berjimat. Telur berlado adalah antara juadah bajet yang boleh disediakan dengan bahan-bahan asas di dapur. Sangat sesuai untuk hujung bulan bila kita perlu berjimat tapi tetap nak makan sedap. Baca juga: Resipi Telur Tumis Bawang, Lauk Jimat Tapi Rasa Penuh Nikmat! RESEPI TELUR BERLADO Bahan-bahan: Telur Lada merah besar* Cili hijau* Bawang besar* Bawang putih* Halia* Sos tiram Cukup rasa Air Cara memasak: Kisar semua bahan yang bertanda (*) iaitu lada merah besar, cili hijau, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Jika suka tekstur kasar, boleh kisar kasar atau tumbuk. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram ke dalam bahan tumisan dan kacau rata. Tambahkan juga serbuk cukup ras...

Kari Sotong Mamak Yang Lembut Dan Tak Liat, Sebijik Macam Di Kedai Nasi Kandar

https://ift.tt/cHULJGo

kari sotong mamak

Jika anda pernah makan nasi bersama Kari Sotong Mamak di kedai nasi kandar, pasti masih ingat betapa sedapnya lauk ini yang susah nak jumpa di tempat lain.

Perkara menarik tentang Kari Sotong Mamak yang disukai ramai terutamanya rakyat Malaysia ini adalah cara memasaknya yang tak menggunakan santan sama sekali.

Jika malas ke kedai mamak dan nak masak sendiri di rumah, boleh ikut resipi Kari Sotong Mamak yang dikongsikan oleh Rosni Musa di Facebook ini dan hasilnya sungguh padu serta lazat. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara Buang Air Sotong Yang Betul, Boleh Elak Lauk Jadi Kecut Atau Liat Nanti

RESIPI KARI SOTONG MAMAK

kari sotong mamak

Bahan-bahan:

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, kisar bawang putih dan bawang besar.

2. Selepas itu, panaskan sedikit minyak dan tumis seketika halba campur.

3. Kemudian, masukkan daun kari dan tumis lagi sehingga naik bau.

4. Masukkan bahan kisar dan tumis lagi sekejap.

5. Letak cili kisar atau serbuk cili bersama rempah kari ikan. Kali ini, kacau sebati.

kari sotong mamak

6. Tuang sedikit air dan kali ini, tumis sehingga pecah minyak.

7. Apabila sudah pecah minyak, masukkan garam, Maggi cukup rasa, sedikit gula dan sebatikan.

8. Masukkan pula air asam jawa dan kacau lagi bagi rata.

9. Apabila bahan rempah sudah merenih, masukkan sotong dan kacau rata.

10. Seterusnya, tutup seketika agar sotong masak. Jangan masak lama sangat sebab nanti sotong keras, masak sekejap saja.

11. Letakkan cili besar yang telah dipotong halus dan renihkan sebentar saja. Siap untuk dihidang!

Resipi Kari Sotong Mamak ini sangat berguna untuk anda mempelbagaikan hidangan lauk di rumah, hanya gantikan sotong dengan ikan, telur rebus, ayam dan sebagainya saja.

Selamat mencuba!

Sumber: Rosni Musa

Baca juga: Resipi Singgang Sotong Yang Luar Biasa, Tengok Kuah Pun Dah Kecur Air Liur!

The post Kari Sotong Mamak Yang Lembut Dan Tak Liat, Sebijik Macam Di Kedai Nasi Kandar appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan