Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Buat Donat Gemuk Pakai Susu Tepung, Lembut Gebu Lain Macam!

https://ift.tt/nMzmiaP

cara buat donat

Nak sediakan sarapan paling sedap dan memuaskan untuk seisi keluarga di rumah, kenalah belajar cara buat donat yang lembut sekali seumur hidup.

Tak kira golongan kanak-kanak atau dewasa, boleh dikatakan semua orang menyukai donat kerana teksturnya yang gebu dan ditambah lagi dengan teburan gula manis di kelilingnya.

Sekarang donat boleh didapati dalam pelbagai jenis dan bentuk, tapi antara yang biasa dilihat adalah seperti gelang atau cincin.

Jika anda baru berjinak-jinak untuk buat kuih di rumah, boleh mulakan dengan cara buat donat yang dikongsikan oleh Mas Ayu di Facebook ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Donat Kampung Tanpa Rehatkan Doh, Hasil Terlajak Gebu Gebas!

CARA BUAT DONAT GEMUK

cara buat donat

Bahan-bahan:

  • 240gm tepung gandum
  • 40gm gula
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 4 hingga 5gm yis
  • 120gm susu full cream
  • 2 sudu besar marjerin atau butter
  • 2 cubit garam
  • Minyak masak secukupnya

Cara buat donat:

1. Mula-mula, gaul tepung gandum, gula, susu tepung dan yis terlebih dahulu.

2. Kemudian, tuangkan susu full cream dalam adunan tadi sedikit demi sedikit.

3. Setelah sebati, masukkan marjerin atau butter dan garam. Uli guna mixer (saya guna hook untuk roti).

4. Selepas itu, mix sampai adunan doh jadi elastik.

5. Setelah siap, boleh potong mengikut saiz kesukaan sendiri (saya timbang 45gm setiap doh).

6. Setiap doh yang telah ditimbang itu, bulat-bulatkan (teknik rounding boleh tengok YouTube).

7. Setelah bulatkan semua doh, biarkan sebentar dalam 10 hingga 15 minit bagi kembang sedikit dan lubangkan tengah-tengah.

cara buat donat

8. Setelah siap lubangkan, bairkan dulu sampai betul-betul gebu kembang baru goreng tau.

9. Akhir sekali, goreng dengan minyak yang banyak menggunakan api perlahan saja. Angkat dan toskan. Siap untuk dinikmati!

Bagi menyempurnakan cara buat donat ini, anda boleh hiaskan dengan topping pelbagai perisa seperti coklat, strawberry, vanilla dan banyak lagi.

Selamat mencuba!

Sumber: Mas Ayu

Baca juga: Resepi Donat Lembut Dan Gebu, Nak Pastikan Masak Elok Jangan Skip Langkah ‘Ini’

The post Cara Buat Donat Gemuk Pakai Susu Tepung, Lembut Gebu Lain Macam! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!