Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Sedapnya Kerabu Pucuk Paku Kerang, Resipi Akak Ini Cukup Mudah Untuk Dicuba!

https://ift.tt/RLzT8jb

resepi kerabu pucuk paku

Sedap sungguh resepi kerabu pucuk paku tauge dan kerang ni. Ratah satu besen pun pasti habis, memang tak pandang kiri kanan.

Cara membuatnya cukup mudah dan dijamin puas hati bila dah makan. Yang penting perlu campur aduk semua bahan sehingga sebati dan secukup rasa.

Jom lihat resipi lengkap yang dikongsikan oleh Intan Syahira di bawah. Selamat mencuba!

Baca juga: Resipi Kerabu Ayam Goreng Ini Cukup Rasa Masam, Manis & Pedas, Sedap Ratah!

RESEPI KERABU PUCUK PAKU KERANG

Bahan-bahan:

  • Pucuk paku (rebus seketika)
  • Tauge (rebus seketika)
  • Kerang (rebus)
  • Cili padi 8 biji
  • Cili merah besar 1 bini
  • Sedikit belacan
  • Kerisik 2 sudu besar
  • Bawang besar 1 biji (dihiris)
  • Santan pekat agak-agak (masak sekejap)
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam
  • Gula
  • Serbuk perasa
  • Berasn yang disangai dan kisar halus

Cara penyediaannya:

  1. Tumbuk cili padi bersama belacan. Ketepikan.
  2. Dalam bekas lain, isi pucuk paku (hiris), tauge, kerang dan bawang besar. Gaul sehingga rata.
  3. Kemudian, masukkan kerisik, beras yang disangai dan dikisar, cili padi, cili merah dan sedikit air asam jawa.
  4. Letakkan juga garam, gula, serbuk perasa dan santan pekat. Gaul lagi sehingga bercampur rata.
  5. Kalau dah seimbang rasa masa, manis, masin dan pedas, sedia untuk dihidangkan.
  6. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Intan Syahira

Baca juga: Resipi Kerabu Suhun Ala Thai, Rasa Masam Manis Kecur Air Liur Dibuatnya!

The post Sedapnya Kerabu Pucuk Paku Kerang, Resipi Akak Ini Cukup Mudah Untuk Dicuba! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!