https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...
Sedapnya Kerabu Pucuk Paku Kerang, Resipi Akak Ini Cukup Mudah Untuk Dicuba!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
https://ift.tt/RLzT8jb
Sedap sungguh resepi kerabu pucuk paku tauge dan kerang ni. Ratah satu besen pun pasti habis, memang tak pandang kiri kanan.
Cara membuatnya cukup mudah dan dijamin puas hati bila dah makan. Yang penting perlu campur aduk semua bahan sehingga sebati dan secukup rasa.
Jom lihat resipi lengkap yang dikongsikan oleh Intan Syahira di bawah. Selamat mencuba!
Baca juga: Resipi Kerabu Ayam Goreng Ini Cukup Rasa Masam, Manis & Pedas, Sedap Ratah!
RESEPI KERABU PUCUK PAKU KERANG
Bahan-bahan:
- Pucuk paku (rebus seketika)
- Tauge (rebus seketika)
- Kerang (rebus)
- Cili padi 8 biji
- Cili merah besar 1 bini
- Sedikit belacan
- Kerisik 2 sudu besar
- Bawang besar 1 biji (dihiris)
- Santan pekat agak-agak (masak sekejap)
- Sedikit air asam jawa
- Garam
- Gula
- Serbuk perasa
- Berasn yang disangai dan kisar halus
Cara penyediaannya:
- Tumbuk cili padi bersama belacan. Ketepikan.
- Dalam bekas lain, isi pucuk paku (hiris), tauge, kerang dan bawang besar. Gaul sehingga rata.
- Kemudian, masukkan kerisik, beras yang disangai dan dikisar, cili padi, cili merah dan sedikit air asam jawa.
- Letakkan juga garam, gula, serbuk perasa dan santan pekat. Gaul lagi sehingga bercampur rata.
- Kalau dah seimbang rasa masa, manis, masin dan pedas, sedia untuk dihidangkan.
- Selamat mencuba!
Kredit resipi dan gambar: Intan Syahira
Baca juga: Resipi Kerabu Suhun Ala Thai, Rasa Masam Manis Kecur Air Liur Dibuatnya!
The post Sedapnya Kerabu Pucuk Paku Kerang, Resipi Akak Ini Cukup Mudah Untuk Dicuba! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Catatan popular daripada blog ini
Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg
KEJAYAAN menewaskan seekor ikan layaran seberat 30 kilogram (kg) di tuas berhampiran Pulau Payar, Kedah menyemarakkan lagi semangat pemancing laut dalam, Shuib Omar untuk meneruskan hobinya itu. Shuib atau lebih dikenali sebagai Pak Su dalam kalangan rakannya berkata, dia gemar memancing sejak kecil lagi dengan menangkap ikan di tali air dan sawah menggunakan buluh sebagai joran. Ujar lelaki berasal dari Kubang Rotan, Alor Setar, Kedah itu, dia mula beralih kepada aktiviti memancing di laut dalam pada tahun 2012. “Hampir setiap bulan, saya turun ke laut bersama saudara dan rakan-rakan. Biasanya, kami berhimpun di Jeti Kubang Rotan pada pukul 7 pagi sebelum menuju ke beberapa tuas yang menjadi lubuk ikan. “Antara tuas sasaran kami ialah Pulau Payar dan unjam Langkawi kerana di situ menjanjikan hasil tangkapan yang menarik. Pengalaman bermain dan menewaskan ikan di perairan itu cukup mengujakan,” ujar bapa kepada lima anak itu. Menurut Pak Su, dia gemar menggunakan teknik memancing...
Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!
https://ift.tt/X1giMwT Cara buat popia big mac ini menjadi tular di media sosial dan ramai peniaga turut mengambil peluang untuk menjualnya. Walau bagaimanapun, sesetengah peniaga terpaksa menjualnya pada harga yang agak tinggi disebabkan kos bahan yang mahal. Sekiranya anda sedang mencari resipi penuh untuk membuat popia Big Mac dan ingin mencubanya sendiri di rumah, jom lihat resipi lengkap di bawah. Baca juga: Resipi Popia Sira Sambal Rangup, Kena Letak 1 Bahan Ini Agar Salutan Cantik Berkilat! CARA BUAT POPIA BIG MAC Bahan-bahan popia big mac: Bawang merah Bawang putih Daging kisar Garam Lada hitam Cara-cara penyediaan popia big mac: Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Setelah itu, masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris halus. Tumis bawang ini dengan api sederhana sehingga ia naik bau harum. Setelah bawang sudah naik bau, masukkan daging kisar ke dalam kuali. Tambahkan garam dan lada hitam secukupnya untuk memberi rasa pada dagin...
Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!
https://ift.tt/kqhPu7J Asam pedas merupakan hidangan istimewa yang cukup terkenal di Malaysia, khususnya di negeri Johor. Nak tahu tips masak asam pedas yang benar-benar sedap dan menyelerakan? Untuk menghasilkan asam pedas yang padu dan menyelerakan, ada beberapa rahsia yang perlu diketahui. Bukan sekadar campak-campak bahan, tapi ada teknik-teknik tertentu yang boleh menjadikan rasa asam pedas lebih ‘umpph’! Jom kita bongkar rahsia dan tips memasak asam pedas yang sedap, yang pasti akan membuatkan keluarga puas hati! Bermula dari pemilihan bahan hingga cara memasak, semuanya akan dikongsikan dalam artikel ini. Baca juga: Resipi Asam Pedas Ikan Jenahak, Letak ‘Bahan Ini’ Untuk Kuah Lagi Lemak & Pekat! TIPS MASAK ASAM PEDAS YANG SEDAP 1. Pemilihan Ikan atau Protein Gunakan ikan segar seperti ikan pari, tenggiri atau kembung. Ayam, daging atau tofu juga boleh digunakan mengikut selera. 2. Kisar Bahan dengan Betul Gunakan nisbah bawang dan cili kering yang seimbang, contohny...
Ulasan
Catat Ulasan