Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Sedapnya Kerabu Pucuk Paku Kerang, Resipi Akak Ini Cukup Mudah Untuk Dicuba!

https://ift.tt/RLzT8jb

resepi kerabu pucuk paku

Sedap sungguh resepi kerabu pucuk paku tauge dan kerang ni. Ratah satu besen pun pasti habis, memang tak pandang kiri kanan.

Cara membuatnya cukup mudah dan dijamin puas hati bila dah makan. Yang penting perlu campur aduk semua bahan sehingga sebati dan secukup rasa.

Jom lihat resipi lengkap yang dikongsikan oleh Intan Syahira di bawah. Selamat mencuba!

Baca juga: Resipi Kerabu Ayam Goreng Ini Cukup Rasa Masam, Manis & Pedas, Sedap Ratah!

RESEPI KERABU PUCUK PAKU KERANG

Bahan-bahan:

  • Pucuk paku (rebus seketika)
  • Tauge (rebus seketika)
  • Kerang (rebus)
  • Cili padi 8 biji
  • Cili merah besar 1 bini
  • Sedikit belacan
  • Kerisik 2 sudu besar
  • Bawang besar 1 biji (dihiris)
  • Santan pekat agak-agak (masak sekejap)
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam
  • Gula
  • Serbuk perasa
  • Berasn yang disangai dan kisar halus

Cara penyediaannya:

  1. Tumbuk cili padi bersama belacan. Ketepikan.
  2. Dalam bekas lain, isi pucuk paku (hiris), tauge, kerang dan bawang besar. Gaul sehingga rata.
  3. Kemudian, masukkan kerisik, beras yang disangai dan dikisar, cili padi, cili merah dan sedikit air asam jawa.
  4. Letakkan juga garam, gula, serbuk perasa dan santan pekat. Gaul lagi sehingga bercampur rata.
  5. Kalau dah seimbang rasa masa, manis, masin dan pedas, sedia untuk dihidangkan.
  6. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Intan Syahira

Baca juga: Resipi Kerabu Suhun Ala Thai, Rasa Masam Manis Kecur Air Liur Dibuatnya!

The post Sedapnya Kerabu Pucuk Paku Kerang, Resipi Akak Ini Cukup Mudah Untuk Dicuba! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!