Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Jangan Buang Kulit Ubi Kentang! Rupanya Boleh Buat Kerepek Rangup Untuk Kudap-Kudap

https://ift.tt/bj1ns9v

ubi kentang

Tak dapat dinafikan, ubi kentang memang kaya dengan khasiat. Kehadiran kentang dalam hidangan bukan sahaja menambah rasa, tetapi juga memeriahkan menu masakan. Dalam masakan Melayu, kentang sering digunakan dalam hidangan kari dan beberapa masakan tradisional lain.

Biasanya, kita hanya mengambil isi kentang untuk dimasak, manakala kulit kentang biasanya dibuang begitu sahaja. Namun, tahukah anda bahawa kulit kentang sebenarnya boleh dimanfaatkan? Ia tidak perlu dibuang!

Ramai yang mungkin tidak tahu bahawa kulit kentang boleh digoreng menjadi kerepek yang sedap. Tapi, bagaimana cara untuk memasaknya? Untuk ketahui lebih lanjut, mari kita lihat perkongsian di bawah.

Baca juga: Resipi Kulit Ayam Goreng, Rangup Macam Makan Kerepek!

KEREPEK KULIT UBI KENTANG

ubi kentang

Bahan-bahan:

  • Ubi kentang
  • Garam
  • Tepung serbaguna (contohnya jenama Bon Chef, boleh juga guna jenama lain)
  • Tepung beras (jika perlu)
  • Tepung jagung (jika perlu)
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

  1. Basuh ubi kentang dengan bersih. Sental menggunakan kain cuci pinggan jenis jaring, tetapi jangan gunakan sabun.
  2. Kupas kulit kentang dan rendam dalam air. Taburkan sedikit garam dan rendam selama 10 minit. Air akan menjadi keruh.
  3. Selepas itu, bilas kulit kentang dan rendam lagi sehingga air rendaman menjadi jernih. (Garam hanya digunakan semasa rendaman pertama sahaja).
  4. Gunakan tepung serbaguna (contohnya Bon Chef). Jika tepung ini sedikit masin, tambah sedikit tepung beras dan tepung jagung untuk mengurangkan rasa masin.
  5. Perap kulit kentang yang telah dibasuh dengan tepung selama 5 minit.
  6. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng kulit kentang satu persatu. Pastikan minyak cukup panas dan jangan sesekali terlalu banyak dalam kuali.
  7. Goreng sehingga kulit kentang menjadi garing. Kawal suhu api supaya kulit kentang tidak hangus kerana jika hangus, rasanya akan pahit.
  8. Bila sudah garing, angkat dan sedia untuk dinikmati.

Sumber: Azz MyAg

Baca juga: Cara Buat Kerepek Peria Yang Rangup, Syok Makan Sebab Tak Pahit Langsung!

The post Jangan Buang Kulit Ubi Kentang! Rupanya Boleh Buat Kerepek Rangup Untuk Kudap-Kudap appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!