Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Sambal Telur Pecah Cara MUDAH, Sedap Makan Dengan Nasi Panas-Panas!

https://ift.tt/SVLtoBk

sambal telur pecah

Memang sedap makan bersama nasi panas-panas! Jom kita masak Sambal Telur Pecah cara mudah ini. Tak sampai 15 minit dah siap dan terus menjamu selera.

Sambal Telur Pecah ini antara hidangan yang terdiri daripada telur yang digoreng dan dicampurkan dengan cili boh atau cili kisar.

Baca juga: Telur Bumbu Kuning Pedas Resipi Indonesia, Sedap Makan Bersama Nasi Impit, Pulut Kuning 

Telur tersebut terus dipecah dan bergabung dengan campuran sambal yang terbuat dari cili kering, bawang putih, bawang merah, dan bahan lainnya.

Hidangan ini memiliki rasa pedas dan sedikit manis, serta biasanya dimakan bersama dengan nasi sebagai hidangan utama.

Ikuti cara ringkasa menerusi perkongsian dari Cik Puan Linda Ahmad ini. 


RESIPI SAMBAL TELUR PECAH

sambal telur pecah

Bahan-bahan A:

Kisar semua bahan-bahan diatas.

Bahan-bahan B:

Cara-cara memasak:

1. Tumiskan bahan2 A sehingga naik bau masukkan cili kering, tumis sehingga masak atau pecah minyak.

2. Masukkan air asam jawa, masukkan gula, garam & bahan perasa. Kacau sehingga naik bau kemudian, masukkan sedikit air jika kuah nampak pekat.

3. Bila tumisan dah naik bau, masukkan telur sebiji demi sebiji, dengan api sederhana perlahan. Jangan kacau dulu dan biarkan seketika,tutup kuali.

4, Bila nampak putih telur hampir masak, baru kacau perlahan-lahan.

5. Kalau nak telur kuning nampak separuh masak atau lembik sedikit baru tutup api. Siap!

6. Masukkan dalam pinggan lauk dan sedia untuk dihidang.


Selamat mencuba resipi Sambal Telur Pecah cara mudah ini.

Baca juga: Asam Pedas Telur Ikan Mayong, Memang Unik Dan SEDAP ‘Terangkat’!

The post Sambal Telur Pecah Cara MUDAH, Sedap Makan Dengan Nasi Panas-Panas! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!