Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Jenis-Jenis Ikan Yang Sedap & Sesuai Dijadikan Gulai, No. 7 Paling Ramai Suka!

https://ift.tt/SkXtypO

jenis jenis ikan

Sedapnya gulai ikan! Tapi pernah tak terfikir, kenapa ada gulai ikan yang rasanya biasa-biasa je dan ada yang memang terangkat? Rahsianya ada pada jenis jenis ikan yang digunakan. Bukan semua ikan sesuai untuk dimasak gulai tau.

Setiap ikan ada tekstur dan rasanya yang tersendiri. Ada yang isinya lembut, ada yang manis, ada yang cepat hancur bila kena kuah panas. Jika salah pilih ikan, alamatnya tak jadilah gulai yang kita idamkan.

Contohnya, ikan kerisi tidak sesuai dimasak gulai kerana mempunyai isi yang sangat lembut dan mudah hancur. Bila dimasak dalam kuah gulai yang panas dan direneh lama, isinya akan mudah hancur dan bersepai,

Jadi, macam mana nak pilih ikan yang betul? Jom kita ketahui pilihan ikan yang memang sesuai dijadikan gulai seperti perkongsian di bawah.

Baca juga: Jenis Pisang Yang Sedap Untuk Digoreng, Yang Terakhir Paling Digilai Ramai!

JENIS JENIS IKAN YANG SEDAP DAN SESUAI DIJADIKAN GULAI

1. Ikan Mabong (Kembung Borek)

2. Ikan Nyok Nyok

3. Ikan Pari

4. Ikan Merah

5. Ikan Jenahak

6. Ikan Siakap

7. Ikan Tenggiri

8. Ikan Kurau

9. Ikan Senangin

10. Ikan Parang

11. Ikan Mayong

12. Ikan Temenung

13. Ikan Sembilang

14. Ikan Bawal

15. Ikan Tongkol

Sumber: Facebook

Baca juga: 10 Jenis Ikan Sedap Digoreng, No. 5 Paling Ramai Suka Masak Di Rumah!

The post Jenis-Jenis Ikan Yang Sedap & Sesuai Dijadikan Gulai, No. 7 Paling Ramai Suka! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!