Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Jenis-Jenis Ikan Yang Sedap & Sesuai Dijadikan Gulai, No. 7 Paling Ramai Suka!

https://ift.tt/SkXtypO

jenis jenis ikan

Sedapnya gulai ikan! Tapi pernah tak terfikir, kenapa ada gulai ikan yang rasanya biasa-biasa je dan ada yang memang terangkat? Rahsianya ada pada jenis jenis ikan yang digunakan. Bukan semua ikan sesuai untuk dimasak gulai tau.

Setiap ikan ada tekstur dan rasanya yang tersendiri. Ada yang isinya lembut, ada yang manis, ada yang cepat hancur bila kena kuah panas. Jika salah pilih ikan, alamatnya tak jadilah gulai yang kita idamkan.

Contohnya, ikan kerisi tidak sesuai dimasak gulai kerana mempunyai isi yang sangat lembut dan mudah hancur. Bila dimasak dalam kuah gulai yang panas dan direneh lama, isinya akan mudah hancur dan bersepai,

Jadi, macam mana nak pilih ikan yang betul? Jom kita ketahui pilihan ikan yang memang sesuai dijadikan gulai seperti perkongsian di bawah.

Baca juga: Jenis Pisang Yang Sedap Untuk Digoreng, Yang Terakhir Paling Digilai Ramai!

JENIS JENIS IKAN YANG SEDAP DAN SESUAI DIJADIKAN GULAI

1. Ikan Mabong (Kembung Borek)

2. Ikan Nyok Nyok

3. Ikan Pari

4. Ikan Merah

5. Ikan Jenahak

6. Ikan Siakap

7. Ikan Tenggiri

8. Ikan Kurau

9. Ikan Senangin

10. Ikan Parang

11. Ikan Mayong

12. Ikan Temenung

13. Ikan Sembilang

14. Ikan Bawal

15. Ikan Tongkol

Sumber: Facebook

Baca juga: 10 Jenis Ikan Sedap Digoreng, No. 5 Paling Ramai Suka Masak Di Rumah!

The post Jenis-Jenis Ikan Yang Sedap & Sesuai Dijadikan Gulai, No. 7 Paling Ramai Suka! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!