Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Roti Golok, Nak Kekal Gebu Dan Lembut Berkrim Ada Caranya!

https://ift.tt/piGRYzl

roti golok

Kali pertama dengar Roti Golok, terus tertanya-tanya roti apa yang namanya begitu unik ini? Paling terkejut, ia merupakan roti yang berasal dari Kelantan tau.

Roti Golok dinamakan sebegitu kerana rupa bentuknya yang unik dan dikatakan berasal dari Golok iaitu kawasan sungai di sempadan yang memisahkan Malaysia (Kelantan) dengan Thailand (Narathiwat).

Jika ingin tahu bagaimana rasanya Roti Golok ini, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Intan Safina Samad di Facebook.

Baca juga: Donut Bomboloni Anti Gagal, Hasil Jadi Gebu Gebas Dengan Resipi Ini!

RESIPI ROTI GOLOK

roti golok

Bahan-bahan:

Cara-cara:

1. Campurkan yis, air, gula dan susu pekat, biarkan yis rehat dan berbuih.

2. Campurkan planta, susu tepung dan telur ke dalam bekas berisi tepung, kemudian kacau sebati atau uli.

3. Curah bancuhan yis sedikit demi sedikit ke dalam tepung tadi mengikut pada keperluan tepung. Ada masa tak perlu guna semua air bancuhan yis tadi, asalkan uli jadi doh yang lembut dan tak melekat pada tangan pun sudah memadai.

4. Rehatkan dalam sejam atau sehingga doh kembang 2 kali ganda.

5. Selepas itu, tumbuk-tumbuk doh yang sudah kembang tadi dan uli sehingga cantik licin, kemudian bolehlah dibentuk dan diletakkan dalam tray.

6. Rehatkan doh sekali lagi selama 20 minit.

7. Bakar menggunakan api atas dan bawah lebih kurang 20 minit atau sehingga masak dengan suhu 150ºC.

8. Keluarkan dan sejukkan atas redai, kemudian sapu permukaan roti dengan butter dan tabur dengan gula halus. Siap untuk dinikmati!

roti golok

Anda akan terkejut apabila melihat hasil Roti Golok yang cukup gebu dengan topping butter dan gula menjadikannya lemak manis yang cukup rasa.

Selamat mencuba!

Sumber: Intan Safina Samad

Baca juga: Resepi Roti Boy Homemade Gebu, Aroma Kopinya Memikat Sungguh

The post Roti Golok, Nak Kekal Gebu Dan Lembut Berkrim Ada Caranya! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!