Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Kuih Lompang Labu Kuning Sukatan Cawan, Lembut Bergedik Dibuatnya

https://ift.tt/QyOC0xt

kuih lompang labu

Kuih Lompang Labu merupakan salah satu jenis kuih tradisional di Malaysia. “Lompang” merujuk kepada tekstur kuih yang lembut dan berongga, manakala “labu” pula merujuk kepada bahan utama iaitu labu.

Kuih ini diperbuat daripada campuran tepung beras, santan, gula dan labu. Campuran ini kemudiannya dimasak dalam acuan khas yang mempunyai lubang kecil, yang memberikan kek tekstur berongga selepas masak.

Baca juga: Ulunthu Vadei Kuih Tradisi India, Elok Lembut Ikut RESIPI Ini

Proses pembuatan Kuih Lompang Labu melibatkan mencampurkan bahan-bahan utama seperti tepung beras, santan, gula, dan labu sehingga membentuk doh yang tebal. Campuran ini kemudiannya dituang ke dalam acuan dan kukus sehingga masak.

Ia mempunyai rasa yang manis dan lembut, dengan rasa khas labu yang menambah aroma dan rasa yang menyenangkan. Kuih ini sering dihidangkan semasa perayaan tradisional, kenduri, atau sebagai pencuci mulut setiap hari.

Jom cuba resipi versi Cik Puan Emanuel Koknga ini. Pasti puas hati!


RESIPI KUIH LOMPANG LABU KUNING

kuih lompang labu

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 2 cawan puree labu
  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1 sudu tepung jagung
  • 1/2 cawan santan
  • 1 cawan gula

Cara-cara penyediaan:

1. Campurkan kesemua bahan dan kacau sebati.

2. Sudukan ke dalam acuan. Kukus selama 15-20 minit.

3. Tutup api, biarkan 5 minit dan keluarkan.

4. Tunggu sejuk, enak dihidang bersama kelapa parut.

5. Sedia untuk dimakan.


Selamat mencuba. 

Sumber: Facebook Emanuel Koknga

Baca juga: Kuih Seri Muka Red Velvet Guna Tepung Segera, Memang Menjadi!

The post Kuih Lompang Labu Kuning Sukatan Cawan, Lembut Bergedik Dibuatnya appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!