Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Laksa Ikan Sardin, Sedap Betul Hirup Kuah!

https://ift.tt/I3vdJSf

laksa ikan sardin

Resipi laksa ikan sardin ini rasanya seakan-akan asam laksa tetapi lagi sedap dan sangat senang untuk dibuat. Bahan utamanya adalah ikan sardin.

Kalau ada tin sardin lebih, marilah cuba membuat resipi ini. Bosan juga kalau asyik buat roti sardin atau gulai, kan? Kuahnya sangat ngam dengan rasa pedas-pedas masam.

Jom baca perkongsian resipi di bawah.

Baca juga: Resipi Brownies Kedut, Ada Cara Untuk Dapatkan Kedutan Yang Cantik

RESIPI LAKSA IKAN SARDIN

Bahan-Bahan:

  • 1 tin ikan sardin (buang sosnya)
  • 1 peket pes asam pedas
  • 1 keping nenas masak ranum
  • Sedikit belacan (dibakar terlebih dahulu)
  • Bawang merah
  • Lada kering (jika tidak suka pedas, boleh abaikan)
  • Bunga kantan
  • Daun kesum
  • Asam keping
  • Bebola ikan
  • Sedikit garam dan serbuk perasa

Cara-cara:

1. Blender ikan sardin, pes asam pedas, nenas, belacan, bawang merah, dan lada kering sehingga halus.

laksa ikan sardin

2. Masukkan bahan yang telah diblender ke dalam periuk.

3. Tambah air mengikut kepekatan yang diinginkan.

4. Masukkan daun kesum, bunga kantan, dan asam keping.

5. Biarkan kuah mendidih.

laksa ikan sardin

6. Masukkan bebola ikan, garam, dan serbuk perasa secukup rasa.

7. Setelah kuah mendidih dan rasa sudah sebati, angkat dan hidangkan.

8. Sajikan bersama ulam-ulaman mengikut citarasa masing-masing.

Selamat mencuba!

Sumber: Noriza Awang Hamat

Baca juga: Resipi Hot Chocolate Yang Kaw & Pekat, Ada 2 Bahan Ini Dah Cukup!

 

The post Resipi Laksa Ikan Sardin, Sedap Betul Hirup Kuah! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!