Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Karipap Kambing Blackpepper, Inti Padat Memang Tak Pernah Cukup Satu!

https://ift.tt/XFTuEWK

karipap kambing blackpepper

Bosan dengan inti karipap yang sama? Jom cuba karipap kambing blackpepper yang lain dari lain! Karipap ini sesuai untuk peminat daging kambing dan diolah dengan inti yang kaya rasa.

Inti karipap yang padat dan bila digigit terasa daging kambing itu, memang tak akan cukup satu!

Di entri ini juga kami kongsikan cara untuk membuat kulit karipap yang akan kekal rangup dari pagi sampai ke malam. Jom baca resipi perkongsian di bawah ini.

Baca lagi: Apam Kampung Gula Merah, Nak Sedap Kena Letak ‘INI’!

RESIPI KARIPAP KAMBING BLACKPEPPER

Bahan-Bahan Inti:

  • 500g daging kambing (direbus hingga empuk dan dipotong dadu)
  • 1kg kentang (potong dadu)
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam (ditumbuk)
  • 2 ulas bawang merah (tumbuk)
  • 5 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 1 sudu besar jintan manis (tumbuk)
  • 1 sudu besar jintan putih (tumbuk)
  • 1 sudu kecil serbuk kayu manis
  • Air stok rebusan kambing
  • 1 ½ sudu besar serbuk cili
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 kiub daging
  • Kicap manis (agak-agak secukup rasa)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • Dried rosemary (pilihan, ikut selera)

Cara Memasak Inti:

1. Tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk (bawang merah, bawang putih, lada hitam, jintan manis, jintan putih) hingga naik bau wangi.

2. Bila sudah harum, masukkan secawan air rebusan kambing dan biarkan mendidih.

3. Masukkan kiub daging, serbuk cili, sos tiram, sos cili, kicap, serbuk kayu manis, gula, dan garam. Kacau rata.

4. Masukkan kentang dan air rebusan kambing secukupnya untuk memastikan kentang empuk.

5. Masak hingga kentang lembut dan semuanya sebati.

6. Akhir sekali, masukkan daun sup untuk aroma tambahan. Inti siap!

karipap kambing blackpepper

Resepi Kulit Karipap (Resepi Warisan Mak):

Bahan-Bahan Kulit:

  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil garam halus
  • 2 sudu besar marjerin
  • 1/3 cawan minyak (dipanaskan)
  • Air sejuk dari peti sejuk (anggaran 1 cawan, dituang sedikit demi sedikit)

Cara Membuat Kulit:

1. Campurkan tepung gandum, garam, dan marjerin. Gaul hingga menjadi seperti serbuk roti.

2. Panaskan minyak, kemudian tuang ke dalam adunan tepung dan marjerin tadi. Gaul dulu dengan sudu sebelum menggunakan tangan.

3. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sambil menguli sehingga doh tidak melekat di tangan dan menjadi lembut.

4. Rehatkan doh selama 30 minit.

5. Setelah itu, uli semula doh dan gelek sedikit demi sedikit untuk membentuk karipap menggunakan acuan.

6. Masukkan inti kambing black pepper yang telah dimasak tadi, tutup karipap dengan kemas, dan sedia untuk digoreng.

Sumber: Shida Razak KC

Baca lagi: Resipi Makaroni Ayam & Sayur, Cara Macam Ini Sebijik Macam Di Itali!

The post Karipap Kambing Blackpepper, Inti Padat Memang Tak Pernah Cukup Satu! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!