https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...
Buat Sendiri Jagung Manis Cawan Ala Pasar Malam, Jimat Duit Jika Anak Ramai
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
https://ift.tt/5cjFLnw
Kalau pergi ke pasar malam memang tak sah jika tak beli jagung cup. Sebenarnya, resepi jagung manis ini sangat mudah untuk disediakan di rumah. Selain lebih menjimatkan, bahan-bahannya juga tidak terlalu banyak.
Harga jagung cawan kecil sekarang pun boleh mencecah RM3. Jika mempunyai anak ramai, lebih berbaloi untuk membuatnya sendiri di rumah. Jom cuba!
Baca juga: Asyik Rebus Bosan Juga, Jom Cuba Jagung Bakar Berperisa Yang Lagi Menarik!
RESEPI JAGUNG MANIS
Bahan-bahan:
- 500 gram jagung beku
- 4 sudu besar buttercup/marjerin
- 3 sudu besar susu pekat manis
- 6 sudu besar susu cair
- Sedikit garam
Cara-cara:
- Masukkan jagung beku ke dalam kukusan. Pastikan air kukusan sudah mendidih sebelum meletakkan jagung. Kukus jagung selama 20 hingga 30 minit atau sehingga jagung masak dan lembut.
- Sementara menunggu jagung dikukus, sediakan bahan-bahan lain seperti marjerin, susu pekat manis, susu cair dan garam.
- Setelah jagung siap dikukus, keluarkan jagung dan masukkan ke dalam mangkuk besar. Masukkan 4 sudu besar marjerin atau buttercup dan gaulkan rata.
- Tambahkan 3 sudu besar susu pekat manis untuk memberi rasa manis dan 6 sudu besar susu cair.
- Akhir sekali, tambahkan sedikit garam untuk seimbangkan rasa manis dan masin.
- Gaul semua bahan sehingga sebati.
- Sedia untuk dimakan ketika masih panas. Selamat mencuba!
Kredit resipi dan gambar: Zaky Mat Ali
Baca juga: Buat Sendiri Jagung Gaul Kelapa Parut, Kalau Nak Beli Memang Susah Jumpa
The post Buat Sendiri Jagung Manis Cawan Ala Pasar Malam, Jimat Duit Jika Anak Ramai appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Catatan popular daripada blog ini
Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg
KEJAYAAN menewaskan seekor ikan layaran seberat 30 kilogram (kg) di tuas berhampiran Pulau Payar, Kedah menyemarakkan lagi semangat pemancing laut dalam, Shuib Omar untuk meneruskan hobinya itu. Shuib atau lebih dikenali sebagai Pak Su dalam kalangan rakannya berkata, dia gemar memancing sejak kecil lagi dengan menangkap ikan di tali air dan sawah menggunakan buluh sebagai joran. Ujar lelaki berasal dari Kubang Rotan, Alor Setar, Kedah itu, dia mula beralih kepada aktiviti memancing di laut dalam pada tahun 2012. “Hampir setiap bulan, saya turun ke laut bersama saudara dan rakan-rakan. Biasanya, kami berhimpun di Jeti Kubang Rotan pada pukul 7 pagi sebelum menuju ke beberapa tuas yang menjadi lubuk ikan. “Antara tuas sasaran kami ialah Pulau Payar dan unjam Langkawi kerana di situ menjanjikan hasil tangkapan yang menarik. Pengalaman bermain dan menewaskan ikan di perairan itu cukup mengujakan,” ujar bapa kepada lima anak itu. Menurut Pak Su, dia gemar menggunakan teknik memancing...
Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!
https://ift.tt/X1giMwT Cara buat popia big mac ini menjadi tular di media sosial dan ramai peniaga turut mengambil peluang untuk menjualnya. Walau bagaimanapun, sesetengah peniaga terpaksa menjualnya pada harga yang agak tinggi disebabkan kos bahan yang mahal. Sekiranya anda sedang mencari resipi penuh untuk membuat popia Big Mac dan ingin mencubanya sendiri di rumah, jom lihat resipi lengkap di bawah. Baca juga: Resipi Popia Sira Sambal Rangup, Kena Letak 1 Bahan Ini Agar Salutan Cantik Berkilat! CARA BUAT POPIA BIG MAC Bahan-bahan popia big mac: Bawang merah Bawang putih Daging kisar Garam Lada hitam Cara-cara penyediaan popia big mac: Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Setelah itu, masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris halus. Tumis bawang ini dengan api sederhana sehingga ia naik bau harum. Setelah bawang sudah naik bau, masukkan daging kisar ke dalam kuali. Tambahkan garam dan lada hitam secukupnya untuk memberi rasa pada dagin...
Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!
https://ift.tt/kqhPu7J Asam pedas merupakan hidangan istimewa yang cukup terkenal di Malaysia, khususnya di negeri Johor. Nak tahu tips masak asam pedas yang benar-benar sedap dan menyelerakan? Untuk menghasilkan asam pedas yang padu dan menyelerakan, ada beberapa rahsia yang perlu diketahui. Bukan sekadar campak-campak bahan, tapi ada teknik-teknik tertentu yang boleh menjadikan rasa asam pedas lebih ‘umpph’! Jom kita bongkar rahsia dan tips memasak asam pedas yang sedap, yang pasti akan membuatkan keluarga puas hati! Bermula dari pemilihan bahan hingga cara memasak, semuanya akan dikongsikan dalam artikel ini. Baca juga: Resipi Asam Pedas Ikan Jenahak, Letak ‘Bahan Ini’ Untuk Kuah Lagi Lemak & Pekat! TIPS MASAK ASAM PEDAS YANG SEDAP 1. Pemilihan Ikan atau Protein Gunakan ikan segar seperti ikan pari, tenggiri atau kembung. Ayam, daging atau tofu juga boleh digunakan mengikut selera. 2. Kisar Bahan dengan Betul Gunakan nisbah bawang dan cili kering yang seimbang, contohny...
Ulasan
Catat Ulasan