Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Buat Sendiri Jagung Manis Cawan Ala Pasar Malam, Jimat Duit Jika Anak Ramai

https://ift.tt/5cjFLnw

resepi jagung manis

Kalau pergi ke pasar malam memang tak sah jika tak beli jagung cup. Sebenarnya, resepi jagung manis ini sangat mudah untuk disediakan di rumah. Selain lebih menjimatkan, bahan-bahannya juga tidak terlalu banyak.

Harga jagung cawan kecil sekarang pun boleh mencecah RM3. Jika mempunyai anak ramai, lebih berbaloi untuk membuatnya sendiri di rumah. Jom cuba!

Baca juga: Asyik Rebus Bosan Juga, Jom Cuba Jagung Bakar Berperisa Yang Lagi Menarik!

RESEPI JAGUNG MANIS

resepi jagung manis

Bahan-bahan:

Cara-cara:

  1. Masukkan jagung beku ke dalam kukusan. Pastikan air kukusan sudah mendidih sebelum meletakkan jagung. Kukus jagung selama 20 hingga 30 minit atau sehingga jagung masak dan lembut.
  2. Sementara menunggu jagung dikukus, sediakan bahan-bahan lain seperti marjerin, susu pekat manis, susu cair dan garam.
  3. Setelah jagung siap dikukus, keluarkan jagung dan masukkan ke dalam mangkuk besar. Masukkan 4 sudu besar marjerin atau buttercup dan gaulkan rata.
  4. Tambahkan 3 sudu besar susu pekat manis untuk memberi rasa manis dan 6 sudu besar susu cair.
  5. Akhir sekali, tambahkan sedikit garam untuk seimbangkan rasa manis dan masin.
  6. Gaul semua bahan sehingga sebati.
  7. Sedia untuk dimakan ketika masih panas. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Zaky Mat Ali

Baca juga: Buat Sendiri Jagung Gaul Kelapa Parut, Kalau Nak Beli Memang Susah Jumpa

The post Buat Sendiri Jagung Manis Cawan Ala Pasar Malam, Jimat Duit Jika Anak Ramai appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!