Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Sup Kicap Legend Orang Pekan, Lauk Paling Dinanti Waktu Kenduri!

https://ift.tt/bOK3tEi

sup daging

Resepi sup daging kicap ini memang sangat glamour di Pekan. Biasanya menu ini hanya dihidangkan di majlis kenduri kahwin, bukan selalu dapat makan!

Namun begitu, selepas ini tak perlu tunggu majlis kenduri kahwin, anda boleh masak sendiri di rumah saja dengan menggunakan resipi di bawah. 

Bukan sekadar sup biasa, sup kicap ini cukup rasa masin, pedas dan manis yang sangat lazat dan mempersona! Cukup sedap jika dimakan bersama nasi putih atau roti.

Baca juga: Resipi Daging Masam Manis, Ini Tips Daging Cepat Empuk

RESEPI SUP DAGING KICAP ORANG PEKAN

Bahan A:

  • Rempah tumis 4 sekawan
  • 1 sudu kecik jintan manis
  • 1 sudu kecil ketumbar

Bahan B:

  • 5 ulas bawang putih (kisar)
  • 1 labu bawang besar (kisar)
  • 2 inci halia (kisar)
  • 2 senduk kecil cili kisar

Bahan lain:

  • Daging / Tulang
  • Bawang besar potong 4
  • Ubi kentang (optional)
  • Lada kecik (optional) – untuk rasa lebih pedas
  • Kicap masin (kuantiti agak-agak sehingga dapat warna yang dikehendaki)
  • Sedikit gula melaka

Cara memasak:

  1. Tumis bahan A, kemudian masukkan bahan B yang sudah dikisar. Masak sampai garing dan pecah minyak.
  2. Masukkan pula air dan biarkan menggelegak. Bila air dah mendidih, baru letakkan daging/tulang supaya dapat terus matikan darah pada daging itu.
  3. Masukkan juga kicap dan gula melaka. Masak sehingga daging/tulang empuk.
  4. Bila dah empuk, boleh masukka kentang. Bila dah hampir nak tutup api, masukkan bawang besar.
  5. Rasa kuahnya biar ada rasa masin, sedikit pedas dan ada sedikit rasa manis.
  6. Kalau cili kisar jenis tak pedas, boleh letakkan lada kecil yang diketuk ke dalam kuah.
  7. Sebelum makan, taburkan bawang goreng, daun sup, daun bawang dan perah sedikit limau nipis.
  8. Sedap dimakan bersama nasi putih atau roti. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Echot Aisyah Meor Zahid

Baca juga: Resipi Gulai Daging Umbut Kelapa, Menu ‘Rare’ Tak Ramai Orang Buat

The post Resipi Sup Kicap Legend Orang Pekan, Lauk Paling Dinanti Waktu Kenduri! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!