Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Sup Kicap Legend Orang Pekan, Lauk Paling Dinanti Waktu Kenduri!

https://ift.tt/bOK3tEi

sup daging

Resepi sup daging kicap ini memang sangat glamour di Pekan. Biasanya menu ini hanya dihidangkan di majlis kenduri kahwin, bukan selalu dapat makan!

Namun begitu, selepas ini tak perlu tunggu majlis kenduri kahwin, anda boleh masak sendiri di rumah saja dengan menggunakan resipi di bawah. 

Bukan sekadar sup biasa, sup kicap ini cukup rasa masin, pedas dan manis yang sangat lazat dan mempersona! Cukup sedap jika dimakan bersama nasi putih atau roti.

Baca juga: Resipi Daging Masam Manis, Ini Tips Daging Cepat Empuk

RESEPI SUP DAGING KICAP ORANG PEKAN

Bahan A:

  • Rempah tumis 4 sekawan
  • 1 sudu kecik jintan manis
  • 1 sudu kecil ketumbar

Bahan B:

  • 5 ulas bawang putih (kisar)
  • 1 labu bawang besar (kisar)
  • 2 inci halia (kisar)
  • 2 senduk kecil cili kisar

Bahan lain:

  • Daging / Tulang
  • Bawang besar potong 4
  • Ubi kentang (optional)
  • Lada kecik (optional) – untuk rasa lebih pedas
  • Kicap masin (kuantiti agak-agak sehingga dapat warna yang dikehendaki)
  • Sedikit gula melaka

Cara memasak:

  1. Tumis bahan A, kemudian masukkan bahan B yang sudah dikisar. Masak sampai garing dan pecah minyak.
  2. Masukkan pula air dan biarkan menggelegak. Bila air dah mendidih, baru letakkan daging/tulang supaya dapat terus matikan darah pada daging itu.
  3. Masukkan juga kicap dan gula melaka. Masak sehingga daging/tulang empuk.
  4. Bila dah empuk, boleh masukka kentang. Bila dah hampir nak tutup api, masukkan bawang besar.
  5. Rasa kuahnya biar ada rasa masin, sedikit pedas dan ada sedikit rasa manis.
  6. Kalau cili kisar jenis tak pedas, boleh letakkan lada kecil yang diketuk ke dalam kuah.
  7. Sebelum makan, taburkan bawang goreng, daun sup, daun bawang dan perah sedikit limau nipis.
  8. Sedap dimakan bersama nasi putih atau roti. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Echot Aisyah Meor Zahid

Baca juga: Resipi Gulai Daging Umbut Kelapa, Menu ‘Rare’ Tak Ramai Orang Buat

The post Resipi Sup Kicap Legend Orang Pekan, Lauk Paling Dinanti Waktu Kenduri! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!