Resepi Dadih ‘Legend’ Sukatan Cawan, Lemak Berkrim Dan Cair Di Mulut!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Setelah menjamu selera sewaktu berbuka puasa, pasti nak makan pencuci mulut yang sedap juga. Jadi, kami nak kongsikan resepi Dadih sukatan cawan yang cukup klasik.
Resepi Dadih sukatan cawan ini dibuat oleh Masmira Idris di Facebook dan hasilnya lemak berkrim yang cukup mengagumkan. Jom kita cuba!
Baca juga: Resepi Dadih Vanilla Durian, Guna 4 Bahan Saja Tapi Lemak Berkrim!
RESEPI DADIH SUKATAN CAWAN
Bahan A:
- 16 hingga 20g agar-agar (1 cawan selepas basuh)
- 14 cawan air
Bahan B:
- 1½ cawan gula
- 3 helai daun pandan (koyak dan simpul)
Bahan C:
- 300g atau 3 cawan susu tepung Dutch Lady full cream
- 1 cawan creamer coffee mate
- 3 cawan air panas
Bahan D:
- Vanilla – esen vanilla
- Jagung – pes jagung Greenhill
- Strawberry – pes strawberry Greenhill
- Keladi – pes keladi Greenhill
- Coklat – chocolate emulco Nona atau Meriah atau Soho
- Honeydew – pes honeydew Greenhill campur pewarna hijau epal
Cara-cara membuat:
1. Mula-mula, ambil agar-agar dalam sukatan secawan selepas dibasuh dan rebus bersama 14 cawan air (pastikan guna sukatan cawan yang sama untuk semua bahan).
2. Masukkan daun pandan dan kacau-kacau, kemudian tutup periuk.
3. Masak agar-agar dengan air sampai mendidih dan larut di dalam periuk.
4. Sementara menunggu agara-agar larut, bancuh 3 cawan tepung susu full cream dan 1 cawan creamer coffee mate bersama 3 cawan air panas.
5. Kemudian, kacau sampai susu dan creamer larut dengan sebati.
6. Apabila agar-agar sudah mendidih dan larut, masukkan 1.5 cawan gula ke dalam periuk.
7. Apabila gula pula sudah larut, masukkan bancuhan susu tepung ke dalam periuk dadih.
8. Kacau perlahan-lahan sampai kembali mendidih (jangan tinggal sebab nanti susu akan berketul).
9. Setelah masak, boleh tuang ke dalam jug untuk bancuh ikut perisa (saya buat 6 perisa, jangan lupa tapis dahulu) dan kacau sampai larut.
10. Akhir sekali, tuang dalam cup dan dinginkan dalam peti sejuk selama beberapa jam. Siap!
Dengan resepi Dadih sukatan cawan ini, anda akan dapat hasil dalam 35 bekas. Jika ada lebih, boleh sedekahkan kepada jiran dan kawan-kawan sempena bulan Ramadan ini.
Selamat mencuba!
Sumber: Masmira Idris
Baca juga: Cara Nak Buat Dadih Gedik, Punyalah Sedap Sampai Mak Kata Boleh Buat Niaga
The post Resepi Dadih ‘Legend’ Sukatan Cawan, Lemak Berkrim Dan Cair Di Mulut! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan