Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Petua Goreng Hati Ayam Supaya Tak Meletup, Elak Terpercik Kena Muka!

https://ift.tt/le6H3T8

cara goreng hati ayam

Cara goreng hati ayam sebenarnya tidak begitu sukar. Namun begitu, ada satu masalah yang sering timbul ketika menggoreng hati ayam iaitu minyak yang meletup dan boleh menyebabkan kecederaan.

Untuk memastikan kejadian itu tidak berlaku lagi, ada beberapa petua berguna yang boleh diikuti. Setiap langkah memainkan peranan penting dalam mengelakkan masalah tersebut.

Dengan mempraktikkan petua-petua ini, anda boleh mengelakkan letupan minyak dan memastikan hati ayam anda dimasak dengan sempurna, sekaligus menghasilkan hidangan yang lazat dan memuaskan.

Baca juga: Pedal & Hati Ayam Tak Laku? Bila Masak Begini Confirm Tak Pandang Lauk Lain Dah!

CARA GORENG HATI AYAM SUPAYA TIDAK MELETUP

1. Pastikan Hati Ayam Kering

Selepas mencuci hati ayam, pastikan keringkannya dengan tisu dapur. Hati ayam yang basah boleh menyebabkan minyak meletup.

2. Gunakan Minyak yang Cukup Panas

Panaskan minyak dengan cukup sebelum memasukkan hati ayam. Jika minyak tidak cukup panas, hati ayam mungkin menyerap minyak dan menyebabkan letupan. Uji kepanasan minyak dengan mencelupkan sedikit tepung. jika ia berbuih, minyak sudah panas.

3. Goreng dalam Kuantiti Kecil

Jangan letakkan terlalu banyak hati ayam dalam kuali sekaligus. Ini boleh menurunkan suhu minyak secara mendadak dan menyebabkan letupan. Goreng dalam beberapa pusingan jika perlu.

4. Gunakan Api Sederhana

Menggoreng dengan api yang terlalu tinggi boleh menyebabkan minyak terlalu panas dan mengakibatkan letupan. Gunakan api sederhana dan pastikan suhu minyak tetap stabil.

5. Lapik Hati Ayam dengan Tepung

Salutkan hati ayam dengan sedikit tepung sebelum menggoreng. Tepung membantu mengurangkan kemungkinan letupan.

6. Goreng Dengan Perlahan

Masukkan hati ayam secara perlahan ke dalam minyak panas dan jangan sekali-kali membuangnya dengan cepat. Ini akan membantu mengelakkan letupan.

Mengikuti petua-petua ini boleh membantu anda menggoreng hati ayam dengan lebih selamat dan menjadikannya lebih sedap!

Baca juga: Lelaki Ini Kongsi Tips Goreng Ayam Guna Garam, Sedap Sampai Ke Tulang!

Jom ikuti Facebook MyResipi untuk info berkaitan makanan yang lebih menarik!

The post Petua Goreng Hati Ayam Supaya Tak Meletup, Elak Terpercik Kena Muka! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!