Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Resipi Apam Eno Tanpa Guna Yis, Lembut Gebu & Merekah Elok!

https://ift.tt/QPwSyze

apam eno

Apam eno adalah sejenis kuih tradisional Melayu yang menggunakan serbuk eno (sejenis serbuk penaik) untuk membuatkan adunan naik dan menjadi gebu.

Ia biasanya dibuat daripada campuran tepung beras, gula, dan bahan-bahan lain. Kemudian ia dikukus hingga masak. Rasanya manis dan teksturnya lembut.

Apam eno juga biasanya berwarna putih atau berwarna-warni bergantung kepada pewarna makanan yang digunakan. Ia sering dihidangkan semasa majlis-majlis kenduri, perayaan, atau sebagai hidangan pencuci mulut di rumah.

Cara penyediaannya cukup mudah dan rasanya yang ringan serta teksturnya yang gebu membuatkan ia digemari ramai. Jom cuba resipi di bawah seperti yang dikongsikan oleh Puan Rosnani Nani.

Baca juga: Resipi Apam Gula Hangus Kukus, Memang Jadi Gebu Elok & Selembut Kapas!

RESEPI APAM ENO GEBU

Bahan-bahan:

  • 500 gram tepung beras
  • 1 cawan tapai nasi
  • 1 cawan gula
  • 600 gram air
  • 2 peket Eno biru

Cara-cara:

1. Kisar tapai, gula, dan air sehingga hancur.
2. Tuang campuran tersebut ke dalam bekas dan masukkan tepung beras. Kacau hingga sebati.
3. Peram selama 8 jam.
4. Apabila hendak mengukus, campurkan Eno. Gunakan api besar dan kukus selama 10 minit.
5. Siap! Sedia untuk menjamu selera dan selamat mencuba.

Kredit resipi dan gambar: Rosnani Nani

Baca juga: Resipi Apam Kampung Terlajak Gebu, 1 Adunan Boleh Buat Macam-Macam Perisa

The post Resipi Apam Eno Tanpa Guna Yis, Lembut Gebu & Merekah Elok! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!