Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Sup Kaki Ayam Tanpa Tumis, Ada ‘Petua’ Kalau Nak Lagi Sedap!

https://ift.tt/e95nQ2b

cara masak sup

Cara masak sup kaki ayam ini cukup mudah kerana tidak perlu menumis. Hanya perlukan beberapa langkah ringkas, iaitu merebus kaki ayam bersama sup bunjut, bawang putih, halia dan beberapa bahan yang lain. Mudah kan?

Walaupun tanpa tumisan, rasa sup kaki ayam ini tetap sedap. Kuahnya yang jernih dan rasanya yang ringan sangat sesuai dinikmati ketika cuaca sejuk atau ketika badan kurang sihat.

Ditambah pula dengan tekstur kaki ayam yang kenyal dan lembut, pasti membuatkan anda ingin menambah lagi dan lagi. Jadi, tunggu apa lagi? Jom cuba resipi sup kaki ayam tanpa tumis ini. Dijamin, sekali cuba pasti nak lagi!

Baca juga: Resipi Nasi Goreng Tomyam Semudah ABC, Masak Sendiri Lagi Sedap Dari Kedai!

CARA MASAK SUP KAKI AYAM TANPA TUMIS

cara masak sup

Bahan-bahan:

Cara memasak:

  1. Pastikan kaki ayam dibersihkan dengan teliti. Potong kuku dan cuci bersih.
  2. Masukkan kaki ayam yang telah dibersihkan ke dalam periuk. Tuang air secukupnya.
  3. Masukkan bawang putih, sup bunjut, garam secukup rasa, halia dan daun bawang.
  4. Didihkan dan kemudian renehkan sup sehingga kaki ayam empuk. Jangan terlalu lama sampai hancur tulangnya.
  5. Tutup api dan hidangkan sup kaki ayam panas-panas.
  6. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Khairul Ezuwan

Baca juga: Resipi Asam Pedas Ikan Jenahak, Letak ‘Bahan Ini’ Untuk Kuah Lagi Lemak & Pekat!

The post Resipi Sup Kaki Ayam Tanpa Tumis, Ada ‘Petua’ Kalau Nak Lagi Sedap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!