Resipi Terung Berlada Style Kampung, Orang Tak Suka Sayur Pun Boleh Jatuh Cinta!

Imej
https://ift.tt/5UwQcO8 Kalau tengah buntu nak masak apa hari ini, jom cuba resepi terung berlada. Menu ini ringkas saja, tapi bila makan dengan nasi panas dan ayam goreng memang berselera! Lagi-lagi bila ada taburan ikan bilis goreng yang rangup atasnya. Fuh, boleh bertambah nasi dibuatnya. Lauk ini bukan saja sedap untuk makan tengah hari, nak buat makan malam pun sesuai. Anak-anak yang tak suka sayur pun boleh suka sebab rasa dia pedas manis dan ada rasa ‘umami’ dari ikan bilis. Baca juga: Resipi Pajeri Terung Yang Pekat Memikat, Rupanya Ada 1 Bahan Buat Rasa Lagi Sedap! RESEPI TERUNG BERLADA Bahan-bahan: 2 hingga 3 biji terung panjang (dipotong) 2 biji bawang merah besar (ditumbuk atau dikisar) 3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dikisar) Segenggam ikan bilis (digoreng garing) Cili merah dan cili hijau (ditumbuk atau dikisar) Cili padi merah (ikut tahap kepedasan, ditumbuk atau dikisar) Garam dan gula secukup rasa Cara-cara: Panaskan minyak dan goreng terung hingg...

Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

https://ift.tt/2p1LYrZ

resepi daging hitam

Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap.

Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah.

Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba!

Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya

RESEPI DAGING HITAM

resepi daging hitam

Bahan-bahan:

  • 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula)
  • 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap)
  • 1 senduk cili kisar (jika suka pedas, boleh lebihkan)
  • Kicap pekat
  • Kicap manis
  • Air asam jawa
  • Kicap masin
  • Garam dan gula secukupnya
  • Air
  • Minyak masak (untuk menumis)

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, perap daging dengan kicap dan gula selama ½ jam (gula dalam 2 sudu besar, kicap pekat, kicap manis jangan banyak sangat sebab semasa menumis nanti nak tambah kicap lain).

2. Apabila sudah selesai perap daging, panaskan 1 senduk atau ½ cawan minyak masak.

3. Setelah itu, masukkan daging yang sudah diperap tadi dan masak sampai keluar air daging dalam 10 hingga 15 minit.

4. Kemudian, masukkan cili kisar dan reneh lagi sampai cili betul-betul masak.

resepi daging hitam

5. Selepas itu, masukkan kicap manis, kicap masin dan kicap pekat (agak-agak saja) serta air asam jawa (jangan banyak sangat, nanti terlebih masam pula).

6. Seterusnya, renehkan daging sampai empuk. Jika kering, tambah air. Jika daging masih belum empuk, tambah saja air lagi.

7. Akhir sekali, masukkan bawang goreng dan gaul sampai daging sebati dengan bawang goreng. Siap untuk dihidang!

Setelah siap buat resepi Daging Hitam ini, anda boleh hidangkannya bersama nasi putih yang panas. Selain itu, ia juga sedap dimakan bersama ketupat atau lemang pada Hari Raya nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Jaja Noriza

Baca juga: Resepi Daging Bakar Thai, Ada Rahsia Pencicah Yang Sedap Menyengat!

The post Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan