Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Apam Mekar Paddle Pop, Cantik Macam Ini Sayang Nak Makan!

https://ift.tt/MiEWFy0

apam mekarApam mekar paddle pop terkenal dengan warnanya yang comel dan menarik, menjadikannya pilihan sempurna untuk dinikmati bersama keluarga dan rakan-rakan.

Jom cuba resipi asli oleh Cik Puan Anitawati Saleh yang dikongsikan oleh Cik Puan Norusmila Nordin melalui laman sesawang Facebook.

Baca juga: Jangan Buang Tempe Berbau, Rupanya Sedap Jika Goreng Ikut Cara Ini

RESIPI APAM MEKAR PADDLE POP

Bahan-bahan:

  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan tepung gandum
  • 100 ml susu cair
  • 1 sudu teh ovelet (membukit)
  • Perisa makanan (pilihan untuk warna dan rasa)

Cara Penyediaan:

1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk besar.

2. Masukkan gula pasir ke dalam mangkuk yang sama.

3. Pukul dengan kelajuan maksimum menggunakan mixer sehingga campuran menjadi kembang, gebu, pekat, dan likat. Adunan yang sempurna akan memberikan apam yang gebu dan mekar.

4. Masukkan tepung gandum ke dalam adunan telur dan gula tadi. Pastikan tepung telah diayak terlebih dahulu untuk mengelakkan ketulan.

5. Tuangkan susu cair ke dalam campuran.

6. Tambahkan ovelet ke dalam campuran dan terus pukul sehingga semua bahan sebati.

7. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian jika ingin membuat apam dengan pelbagai warna dan perisa.

8. Tambahkan perisa makanan mengikut pilihan ke dalam setiap bahagian adunan dan kacau rata.

9. Sediakan cup apam dan isi penuh dengan adunan yang telah berwarna dan berperisa.

10. Pastikan cup diisi penuh untuk memastikan apam dengan sempurna.

apam mekar

11. Panaskan pengukus dengan air yang mengelegak ganas.

12. Letakkan cup apam dalam pengukus dan pastikan air kukusan berada di bawah paras setengah pengukus.

13. Kukus adunan dengan api yang paling besar selama lebih kurang 10-15 minit atau sehingga apam sempurna.

14. Adunan ini boleh menghasilkan sekitar 30 biji apam yang comel.

15. Setelah masak, angkat dan biarkan sejuk seketika sebelum dihidangkan.

Tips Tambahan:

  • Penggunaan Api: Pastikan api benar-benar besar semasa mengukus untuk memastikan apam mekar dengan sempurna.
  • Warna dan Perisa: Gunakan pelbagai warna dan perisa untuk membuat apam yang lebih menarik dan menggoda.
  • Penyimpanan: Apam mekar boleh disimpan dalam bekas kedap udara dan dinikmati pada bila-bila masa.

Sumber: Anitawati Saleh, Norusmila Nordin

Baca juga: Apam Gula Hangus Kukus, Ikut Resipi Ini Pasti Dapat Cantik Berongga!

 

The post Apam Mekar Paddle Pop, Cantik Macam Ini Sayang Nak Makan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!