Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Cara Masak Sardin Sambal Petai Yang Simple, Campak-Campak Dengan 3 Langkah Saja

https://ift.tt/d0PnLho

masak sardin

Dalam banyak-banyak lauk yang ringkas, ramai yang tetap suka masak sardin dalam tin kerana cara menyediakannya cukup mudah.

Nama ikan sardin itu sendiri berasal daripada Pulau Sardinia di mana pada suatu masa dahulu, ikan sardin boleh didapati dengan banyaknya di persekitaran Laut Mediterranean.

Di Malaysia, ikan sardin ini merujuk kepada ikan tamban bagi nama panggilan tempatan dan terdapat juga ikan selayang yang dipanggil selayang sardin.

Baca juga: Gulai Sardin, Begini Cara Masukkan Mangga Untuk Kuah Rasa ‘Lejen’

Jika nak siapkan hidangan yang mudah tanpa jalan kerja yang renyah, pilihan paling tepat adalah dengan masak sardin dalam tin ini.

Pelbagai cara untuk masak sardin dalam tin, tapi kami begitu tertarik dengan resipi Sardin Sambal Petai yang dikongsikan oleh Zaid Azizy Yaakob di Facebook ini. Jom cuba!

CARA MASAK SARDIN SAMBAL PETAI

masak sardin

Bahan-bahan

Cara-cara memasak:

1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.

2. Masukkan sardin dengan sosnya sekali, kemudian masukkan petai, gula dan garam.

3. Biarkan sehingga agak masak dan gaul rata. Siap untuk dihidang!

Buat mereka yang terburu-buru dan nak cepat siap, resipi Sardin Sambal Petai ini sangat sesuai untuk anda cuba di rumah.

Manalah tahu, tiba-tiba barang dapur tak cukup tapi yang ada cuma sardin dalam tin, bolehlah buat Sardin Sambal Petai yang lazat.

masak sardin

Walaupun hidangan ini nampak ringkas dan mudah, namun apabila anda makan sekali saja, sampai besok boleh teringat kesedapannya.

Resipi ini merupakan salah satu hidangan menarik untuk dibawa sebagai bekal ke tempat kerja. Buat para isteri, bolehlah masak sardin untuk suami tersayang nanti.

Anda juga boleh gantikan petai dengan sayur lain untuk masak sardin seperti kentang, lobak merah dan sebagainya mengikut citarasa seisi keluarga di rumah.

Selamat mencuba!

Sumber: Zaid Azizy Yaakob

Baca juga: Resepi Karipap Sardin Guna Roti Gardenia, Kulit Dan Inti Cukup Rasa!

The post Cara Masak Sardin Sambal Petai Yang Simple, Campak-Campak Dengan 3 Langkah Saja appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!