Kuih Talam Gula Merah Versi Mini Cukup Lemak Manis, Sekali Kukus Dapat 50 Biji!

Imej
https://ift.tt/1sjtp6W Kuih Talam Gula Merah merupakan antara kuih klasik yang sangat nostalgia. Jika teringin makan, anda boleh cuba buat di rumah dengan resipi lengkap langkah demi langkah ini. Kuih ini mempunyai dua lapisan iaitu bahagian bawahnya yang manis dan beraroma gula merah, manakala bahagian atasnya lemak masin daripada santan pekat. Roshima Ibrahim Shima telah kongsikan resipi kuih Talam Gula Merah di Facebook yang bukan saja sedap, malah boleh dapat sampai 50 biji dengan acuan lompang. Jom kita cuba! Baca juga: Tepung Talam Pandan Paling Lembut, Nak Permukaan Licin Kena Tapis Bahan ‘Ini’ RESIPI KUIH TALAM GULA MERAH Bahan A (bahagian bawah): 2 cawan air gula (hasil dari campuran 1 cawan gula merah dan 1 cawan gula pasir, dimasak bersama 2 cawan air, kemudian tapis) 3 cawan tepung gandum 4 cawan santan cair (daripada 1 ½ biji kelapa ) Bahan B (bahagian atas): 4 cawan santan pekat (daripada 1 ½ biji kelapa) 1 cawan tepung beras 3 sudu makan tepung jagung...

Resepi Pau Kampung Putih Gebu, Ikut Tips Ini Dijamin Lembut Dan Tak Kecut!

https://ift.tt/TSe9v6y

resepi pau kampung gebu

Tak kira waktu pagi atau petang, pantang nampak pau, mesti tak sabar nak makan. Lebih-lebih lagi jika dapat buat resepi Pau Kampung gebu ini, memang seronok tak terhingga.

Noor Ali telah kongsikan resepi Pau Kampung gebu di Facebook dan kami begitu kagum melihat hasilnya yang cukup memuaskan. Jom kita cuba!

Baca juga: Tips Kukus Pau Supaya Cantik Dan Tak Kecut, Sesuai Untuk Yang Baru Belajar

RESEPI PAU KAMPUNG GEBU

resepi pau kampung gebu

Bahan-bahan:

  • 4 cawan tepung gandum
  • ½ paket yis
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 cawan air (sukatan air boleh ditambah jika doh masih liat)
  • 2 sudu besar shortening
  • 1 sudu kecil garam
  • Minyak masak (masa ulian)

Cara-cara membuat:

1. Potong daun pisang dan basuh bersih, kemudian lapkan daun dan ketepikan.

2. Campurkan semua bahan kecuali air dan gaul rata jadi berserbuk, kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli.

3. Uli selama 10 minit dan biarkan sekejap.

4. Masukkan 1 sudu besar minyak masak dan uli lagi selama 5 minit.

5. Tambahkan 1 sudu besar minyak masak lagi dan tengok kejadian doh. Jika masih liat, masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli sampai jadi doh yang lembut.

6. Biarkan doh kembang 30 hingga 40 minit dalam bekas kedap udara (bergantung kepada suhu persekitaran kerana semakin tinggi suhu, semakin cepat doh mengembang).

7. Apabila doh sudah kembang, keluarkan dari bekas dan uli sekejap untuk buangkan angin.

8. Ambil sedikit adunan dan bentukkan bebola kecil, kemudian tekan dan ratakan sedikit di bahagian tengah serta masukkan inti. Setelah itu, ditutup dan letakkan di atas potongan kecil daun pisang (nak guna potongan kertas pun boleh).

9. Susun dalam bekas (tray) kukusan dan biarkan sekejap dalam 30 hingga 40 minit.

10. Boleh didihkan air. Doh akan terus kembang dan menunggu untuk dikukus.

11. Apabila air sudah mendidih, kukuskan pau selama 8 hingga 10 minit. Siap!

resepi pau kampung gebu

Jika guna 1kg tepung gandum dalam resepi Pau Kampung gebu ini, bahagikan kepada 32 bahagian dan kukus 8 hingga 10 minit. Jika kecil dari saiz ini, kukus 7 minit saja.

Jangan lupa untuk balut penutup kukusan dengan kain bagi mengelakkan wap jatuh di atas pau. Bagi mengelakkan pau mengecut atau kedut, jangan kukus terlalu lama.

Selamat mencuba!

Sumber: Noor Ali

Baca juga: Cara Buat Kuih Pau Sambal Yang Mudah, Besar Dan Gebu Bukan Main Lagi!

The post Resepi Pau Kampung Putih Gebu, Ikut Tips Ini Dijamin Lembut Dan Tak Kecut! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan