Resipi Terung Berlada Style Kampung, Orang Tak Suka Sayur Pun Boleh Jatuh Cinta!

Imej
https://ift.tt/5UwQcO8 Kalau tengah buntu nak masak apa hari ini, jom cuba resepi terung berlada. Menu ini ringkas saja, tapi bila makan dengan nasi panas dan ayam goreng memang berselera! Lagi-lagi bila ada taburan ikan bilis goreng yang rangup atasnya. Fuh, boleh bertambah nasi dibuatnya. Lauk ini bukan saja sedap untuk makan tengah hari, nak buat makan malam pun sesuai. Anak-anak yang tak suka sayur pun boleh suka sebab rasa dia pedas manis dan ada rasa ‘umami’ dari ikan bilis. Baca juga: Resipi Pajeri Terung Yang Pekat Memikat, Rupanya Ada 1 Bahan Buat Rasa Lagi Sedap! RESEPI TERUNG BERLADA Bahan-bahan: 2 hingga 3 biji terung panjang (dipotong) 2 biji bawang merah besar (ditumbuk atau dikisar) 3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dikisar) Segenggam ikan bilis (digoreng garing) Cili merah dan cili hijau (ditumbuk atau dikisar) Cili padi merah (ikut tahap kepedasan, ditumbuk atau dikisar) Garam dan gula secukup rasa Cara-cara: Panaskan minyak dan goreng terung hingg...

Resipi Sambal Ayam Penyet Serba Guna, Makan Dengan Lauk Apa Pun Sedap!

https://ift.tt/POZ8cwK

resepi sambal ayam penyet

Bagi sesetengah orang, nasi tanpa sambal memang rasa tak lengkap. Kalau sudah biasa dengan sambal belacan, apa kata kali ini kita cuba resepi sambal ayam penyet ini pula.

Sambal ini bukan hanya sesuai dimakan bersama ayam penyet, tetapi juga boleh dinikmati dengan pelbagai lauk-pauk lain. Makan dengan telur dan nasi putih pun sudah cukup sedap!

Resepi yang dikongsikan oleh Puan Roha Adrinna ini pasti akan memikat hati sesiapa yang mencubanya. Pasti kalian akan jatuh cinta dengan rasanya! Jadi, jangan lupa untuk cuba di rumah.

Baca juga: Resipi Sambal Belacan ‘Power’, Gerenti Sedap Sampai Nak Cicah Hari-Hari!

RESEPI SAMBAL AYAM PENYET SERBA GUNA

resepi sambal ayam penyet

Bahan-bahan:

  • Cili besar (ikut kepedasan yang diingini)
  • Cili padi (jika suka pedas)
  • Bawang merah (2 biji)
  • Bawang putih (2 ulas)
  • Tomato (1 biji)
  • Gula (sedikit)
  • Garam (sedikit)
  • Air (sedikit, ikut keperluan)

Cara Penyediaan:

  1. Goreng dahulu bahan-bahan seperti cili besar, cili padi, bawang merah, bawang putih dan tomato hingga sedikit layu.
  2. Setelah itu, kisar bahan-bahan yang digoreng tadi dengan cara kasar (jangan terlalu halus).
  3. Tumis semula bahan yang dikisar tadi dalam sedikit minyak.
  4. Tambahkan sedikit gula, garam dan sedikit air untuk menambah rasa.
  5. Gaul rata dan masak hingga sambal agak kering dan wangi.

Sambal serbaguna ini sangat sesuai dimakan dengan ayam goreng, ikan goreng atau apa saja hidangan yang digemari. Jika ada yang tidak suka bau belacan, boleh elakkan dari menambah belacan dalam sambal ini. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Roha Adrinna

Baca juga: Rahsia Sambal Tumis Sedap, Kurang Pedas & Warna Cantik, Confirm Menjadi!

The post Resipi Sambal Ayam Penyet Serba Guna, Makan Dengan Lauk Apa Pun Sedap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan