Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Resipi Sambal Ayam Penyet Serba Guna, Makan Dengan Lauk Apa Pun Sedap!

https://ift.tt/POZ8cwK

resepi sambal ayam penyet

Bagi sesetengah orang, nasi tanpa sambal memang rasa tak lengkap. Kalau sudah biasa dengan sambal belacan, apa kata kali ini kita cuba resepi sambal ayam penyet ini pula.

Sambal ini bukan hanya sesuai dimakan bersama ayam penyet, tetapi juga boleh dinikmati dengan pelbagai lauk-pauk lain. Makan dengan telur dan nasi putih pun sudah cukup sedap!

Resepi yang dikongsikan oleh Puan Roha Adrinna ini pasti akan memikat hati sesiapa yang mencubanya. Pasti kalian akan jatuh cinta dengan rasanya! Jadi, jangan lupa untuk cuba di rumah.

Baca juga: Resipi Sambal Belacan ‘Power’, Gerenti Sedap Sampai Nak Cicah Hari-Hari!

RESEPI SAMBAL AYAM PENYET SERBA GUNA

resepi sambal ayam penyet

Bahan-bahan:

  • Cili besar (ikut kepedasan yang diingini)
  • Cili padi (jika suka pedas)
  • Bawang merah (2 biji)
  • Bawang putih (2 ulas)
  • Tomato (1 biji)
  • Gula (sedikit)
  • Garam (sedikit)
  • Air (sedikit, ikut keperluan)

Cara Penyediaan:

  1. Goreng dahulu bahan-bahan seperti cili besar, cili padi, bawang merah, bawang putih dan tomato hingga sedikit layu.
  2. Setelah itu, kisar bahan-bahan yang digoreng tadi dengan cara kasar (jangan terlalu halus).
  3. Tumis semula bahan yang dikisar tadi dalam sedikit minyak.
  4. Tambahkan sedikit gula, garam dan sedikit air untuk menambah rasa.
  5. Gaul rata dan masak hingga sambal agak kering dan wangi.

Sambal serbaguna ini sangat sesuai dimakan dengan ayam goreng, ikan goreng atau apa saja hidangan yang digemari. Jika ada yang tidak suka bau belacan, boleh elakkan dari menambah belacan dalam sambal ini. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Roha Adrinna

Baca juga: Rahsia Sambal Tumis Sedap, Kurang Pedas & Warna Cantik, Confirm Menjadi!

The post Resipi Sambal Ayam Penyet Serba Guna, Makan Dengan Lauk Apa Pun Sedap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!