Resipi Sambal Ayam Penyet Serba Guna, Makan Dengan Lauk Apa Pun Sedap!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Bagi sesetengah orang, nasi tanpa sambal memang rasa tak lengkap. Kalau sudah biasa dengan sambal belacan, apa kata kali ini kita cuba resepi sambal ayam penyet ini pula.
Sambal ini bukan hanya sesuai dimakan bersama ayam penyet, tetapi juga boleh dinikmati dengan pelbagai lauk-pauk lain. Makan dengan telur dan nasi putih pun sudah cukup sedap!
Resepi yang dikongsikan oleh Puan Roha Adrinna ini pasti akan memikat hati sesiapa yang mencubanya. Pasti kalian akan jatuh cinta dengan rasanya! Jadi, jangan lupa untuk cuba di rumah.
Baca juga: Resipi Sambal Belacan ‘Power’, Gerenti Sedap Sampai Nak Cicah Hari-Hari!
RESEPI SAMBAL AYAM PENYET SERBA GUNA
Bahan-bahan:
- Cili besar (ikut kepedasan yang diingini)
- Cili padi (jika suka pedas)
- Bawang merah (2 biji)
- Bawang putih (2 ulas)
- Tomato (1 biji)
- Gula (sedikit)
- Garam (sedikit)
- Air (sedikit, ikut keperluan)
Cara Penyediaan:
- Goreng dahulu bahan-bahan seperti cili besar, cili padi, bawang merah, bawang putih dan tomato hingga sedikit layu.
- Setelah itu, kisar bahan-bahan yang digoreng tadi dengan cara kasar (jangan terlalu halus).
- Tumis semula bahan yang dikisar tadi dalam sedikit minyak.
- Tambahkan sedikit gula, garam dan sedikit air untuk menambah rasa.
- Gaul rata dan masak hingga sambal agak kering dan wangi.
Sambal serbaguna ini sangat sesuai dimakan dengan ayam goreng, ikan goreng atau apa saja hidangan yang digemari. Jika ada yang tidak suka bau belacan, boleh elakkan dari menambah belacan dalam sambal ini. Selamat mencuba!
Kredit resipi dan gambar: Roha Adrinna
Baca juga: Rahsia Sambal Tumis Sedap, Kurang Pedas & Warna Cantik, Confirm Menjadi!
The post Resipi Sambal Ayam Penyet Serba Guna, Makan Dengan Lauk Apa Pun Sedap! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan