Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Daging Dendeng Balado Cili Hijau, Makan Dengan Nasi Panas Memang Layan!

https://ift.tt/3w1hxej

daging dendeng balado

Pelbagai resipi masakan daging yang sering dijadikan sebagai hidangan lauk di rumah. Kali ini, kami kongsikan cara masak Daging Dendeng Balado Cili Hijau yang sungguh sedap.

Dendeng merupakan daging kering yang dihiris tipis, diawetkan melalui campuran gula dan rempah serta dikeringkan melalui proses menggoreng.

Jika anda pernah singgah di restoran nasi Padang, pasti akan nampak lauk ini terhidang kerana ia merupakan kesukaan ramai terutamanya orang Minang.

Nak makan lauk yang sedap ini bersama keluarga, boleh ikut resipi Daging Dendeng Balado Cili Hijau yang dikongsikan oleh Salamah Ayudia di Facebook. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Daging Bakar Thai, Ada Rahsia Pencicah Yang Sedap Menyengat!

RESIPI DAGING DENDENG BALADO CILI HIJAU

daging dendeng balado

Bahan-bahan:

  • 500 gram daging lembu (dihiris nipis, direbus selama 10 minit, kemudian tumbuk daging supaya lebih empuk)
  • 3 helai daun limau purut
  • 100 gram cili hijau (jika nak pedas, boleh tambah lada cayenne hijau)
  • 1 tomato hijau
  • 6 ulas bawang merah

Bahan rempah kisar:

  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu kecil ketumbar
  • 1 ruas halia

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, hiris nipis daging lembu, rebus selama 10 minit, kemudian tumbuk daging supaya lebih empuk (air rebusan daging jangan dibuang dulu).

2. Setelah selesai ditumbuk, goreng sebentar lebih kurang 5 minit.

3. Selepas itu, kisar kasar cili hijau, bawang merah (tak terlalu halus) dan hiris tomato hijau.

4. Kemudian, tumis rempah kisar sehingga masak.

5. Masukkan daun limau purut, cili hijau dan tomato, kemudian tumis sehingga agak layu.

6. Seterusnya, masukkan daging yang telah digoreng bersama ½ cawan air rebusan untuk merebus daging.

7. Akhir sekali, perasakan dengan garam, gula, serbuk stok dan masak sehingga kuah menyerap, kemudian sesuaikan rasanya. Siap untuk dihidang!

daging dendeng balado

Peminat daging wajib cuba Daging Dendeng Balado Cili Hijau ini kerana rasa pedasnya yang cukup memikat selera. Sekali cuba, pasti teringin buat lagi nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Salamah Ayudia

Baca juga: Nak Masak Daging Kicap Kering, Letak Satu Bahan ‘Ini’ Baru Aroma Memikat

The post Daging Dendeng Balado Cili Hijau, Makan Dengan Nasi Panas Memang Layan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!