Resepi Dadih ‘Legend’ Sukatan Cawan, Lemak Berkrim Dan Cair Di Mulut!

Imej
https://ift.tt/0DtQgHJ Setelah menjamu selera sewaktu berbuka puasa, pasti nak makan pencuci mulut yang sedap juga. Jadi, kami nak kongsikan resepi Dadih sukatan cawan yang cukup klasik. Resepi Dadih sukatan cawan ini dibuat oleh Masmira Idris di Facebook dan hasilnya lemak berkrim yang cukup mengagumkan. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Dadih Vanilla Durian, Guna 4 Bahan Saja Tapi Lemak Berkrim! RESEPI DADIH SUKATAN CAWAN Bahan A: 16 hingga 20g agar-agar (1 cawan selepas basuh)  14 cawan air Bahan B: 1½ cawan gula 3 helai daun pandan (koyak dan simpul) Bahan C: 300g atau 3 cawan susu tepung Dutch Lady full cream 1 cawan creamer coffee mate 3 cawan air panas Bahan D: Vanilla – esen vanilla Jagung – pes jagung Greenhill Strawberry – pes strawberry Greenhill Keladi – pes keladi Greenhill Coklat – chocolate emulco Nona atau Meriah atau Soho Honeydew – pes honeydew Greenhill campur pewarna hijau epal Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, ambil agar-aga...

Daging Dendeng Balado Cili Hijau, Makan Dengan Nasi Panas Memang Layan!

https://ift.tt/3w1hxej

daging dendeng balado

Pelbagai resipi masakan daging yang sering dijadikan sebagai hidangan lauk di rumah. Kali ini, kami kongsikan cara masak Daging Dendeng Balado Cili Hijau yang sungguh sedap.

Dendeng merupakan daging kering yang dihiris tipis, diawetkan melalui campuran gula dan rempah serta dikeringkan melalui proses menggoreng.

Jika anda pernah singgah di restoran nasi Padang, pasti akan nampak lauk ini terhidang kerana ia merupakan kesukaan ramai terutamanya orang Minang.

Nak makan lauk yang sedap ini bersama keluarga, boleh ikut resipi Daging Dendeng Balado Cili Hijau yang dikongsikan oleh Salamah Ayudia di Facebook. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Daging Bakar Thai, Ada Rahsia Pencicah Yang Sedap Menyengat!

RESIPI DAGING DENDENG BALADO CILI HIJAU

daging dendeng balado

Bahan-bahan:

  • 500 gram daging lembu (dihiris nipis, direbus selama 10 minit, kemudian tumbuk daging supaya lebih empuk)
  • 3 helai daun limau purut
  • 100 gram cili hijau (jika nak pedas, boleh tambah lada cayenne hijau)
  • 1 tomato hijau
  • 6 ulas bawang merah

Bahan rempah kisar:

  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu kecil ketumbar
  • 1 ruas halia

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, hiris nipis daging lembu, rebus selama 10 minit, kemudian tumbuk daging supaya lebih empuk (air rebusan daging jangan dibuang dulu).

2. Setelah selesai ditumbuk, goreng sebentar lebih kurang 5 minit.

3. Selepas itu, kisar kasar cili hijau, bawang merah (tak terlalu halus) dan hiris tomato hijau.

4. Kemudian, tumis rempah kisar sehingga masak.

5. Masukkan daun limau purut, cili hijau dan tomato, kemudian tumis sehingga agak layu.

6. Seterusnya, masukkan daging yang telah digoreng bersama ½ cawan air rebusan untuk merebus daging.

7. Akhir sekali, perasakan dengan garam, gula, serbuk stok dan masak sehingga kuah menyerap, kemudian sesuaikan rasanya. Siap untuk dihidang!

daging dendeng balado

Peminat daging wajib cuba Daging Dendeng Balado Cili Hijau ini kerana rasa pedasnya yang cukup memikat selera. Sekali cuba, pasti teringin buat lagi nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Salamah Ayudia

Baca juga: Nak Masak Daging Kicap Kering, Letak Satu Bahan ‘Ini’ Baru Aroma Memikat

The post Daging Dendeng Balado Cili Hijau, Makan Dengan Nasi Panas Memang Layan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!