Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Sambal Tumis Ikan Bilis Kantan, Lauk Penyelamat Sewaktu ‘Emergency’!

https://ift.tt/6whi2Ja

sambal tumis ikan bilis

Sambal tumis ikan bilis kantan ini sangat sedap sekiranya dimakan bersama nasi putih, nasi lemak dan menjadi hidangan sampingan yang lain.

Sambal ini juga boleh disimpan dalam peti sejuk dan tahan lebih lama, menjadikannya pilihan hidangan yang praktikal dan sedap untuk seisi keluarga.

Senang dan cepat, kan? Jimat masa anda untuk menumis sambal setiap kali nak makan.

Jom kita baca resipi lengkap di bawah ini

Baca lagi: Resipi Roti Goreng Budak Sekolah, Rangup Dan Tak Serap Minyak!

RESIPI SAMBAL TUMIS IKAN BILIS KANTAN

Bahan-Bahan:

  • 1 cawan ikan bilis (boleh digoreng menggunakan air fryer untuk hasil yang lebih sihat)
  • 5 biji bawang kecil atau 1½ biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 10 tangkai cili kering (buang biji)*
  • Sedikit air asam jawa atau beberapa keping asam gelugur
  • 2 kuntum bunga kantan (dihiris halus)
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan:

1. Untuk cara yang lebih sihat, goreng ikan bilis menggunakan air fryer pada suhu 200°C selama 10 minit. Pastikan ikan bilis garing sempurna sebelum digunakan. Sekiranya tidak menggunakan air fryer, anda boleh goreng seperti biasa menggunakan minyak di dalam kuali.

2. Kisar bawang kecil, bawang putih, dan cili kering yang telah dibuang biji. Bahan-bahan ini akan menjadi asas kepada sambal yang lazat. Pastikan ia dikisar halus untuk mendapatkan tekstur sambal yang lembut dan sebati.

3. Panaskan minyak dalam kuali yang secukupnya dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Ini adalah proses penting kerana sambal perlu dimasak sehingga keluar minyak untuk mendapatkan rasa yang lebih enak dan tahan lebih lama.

4. Ulang proses mengacau dan biarkan sambal pecah minyak 3 hingga 5 kali supaya sambal benar-benar masak dan warnanya menjadi merah yang cantik.

5. Setelah sambal masak, masukkan sedikit air asam jawa atau asam gelugur untuk memberi rasa masam yang seimbang. Kacau rata dan perasakan dengan garam serta gula secukupnya. Rasa sambal perlu seimbang antara pedas, manis, dan masam.

6. Setelah sambal hampir masak, masukkan hirisan bunga kantan ke dalam sambal. Bunga kantan akan memberikan aroma yang segar dan menambah rasa unik kepada sambal tumis. Teruskan memasak sehingga sambal sedikit kering.

7. Setelah sambal siap dimasak, biarkan ia sejuk terlebih dahulu. Apabila sambal sudah sejuk, masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi.

8. Gaul rata supaya ikan bilis bersalut dengan sambal.

Sumber: Noor Ashikin Saerah

Baca lagi: Cara Buat Bepang Beras Guna Nasi Sejuk, Jajan Mudah Hanya 3 Bahan!

The post Sambal Tumis Ikan Bilis Kantan, Lauk Penyelamat Sewaktu ‘Emergency’! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!