Rahsia Masak Kurma Yang Sedap Beraroma, Petua Sesuai Untuk Ayam & Daging

Imej
https://ift.tt/bixw1Eu Resepi kurma ayam sering menjadi pilihan utama untuk hidangan keluarga kerana cara memasaknya sangat mudah. Kuahnya yang pekat dan penuh dengan rempah pasti membangkitkan selera. Namun, ramai yang anggap kurma ayam ini susah untuk dimasak kerana risau rempahnya terlalu kuat atau ayamnya tak cukup lembut. Sebenarnya, ada petua-petua tertentu untuk dapatkan rasa kurma yang lebih sedap yang tidak ramai orang tahu. Dalam artikel ini, kami akan kongsikan rahsia dan petua yang pasti membantu anda menghasilkan resepi kurma ayam yang lebih sedap dan beraroma, sesuai untuk dimasak dengan ayam atau daging. Jom kita lihat caranya di bawah. Baca juga: Petua Kacang Tanah Yang Rangup & Wangi, Rupanya Kena Goreng Ikut Cara Ini! PETUA & RESEPI KURMA AYAM DAN DAGING YANG SEDAP Petua khas & resepi kurma ayam atau daging: 1. Tumis bahan-bahan seperti minyak sapi , bawang besar, hirisan halia, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau dan ke...

Puding Laici Susu Ocean Blue, Makan Sejuk-Sejuk Rasa Segar Tak Terhingga!

https://ift.tt/uGvZSVp

puding laici susu

Banyak cara digunakan untuk buat bentuk puding yang kreatif sampaikan boleh menarik perhatian ramai dan salah satunya ialah resipi Puding Laici Susu Ocean Blue.

Resipi Puding Laici Ocean Blue yang dikongsikan oleh Nur Leeya di Facebook telah mendapat pujian ramai kerana hasilnya yang sungguh cantik. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata

RESIPI PUDING LAICI SUSU OCEAN BLUE

puding laici susu

Bahan-bahan untuk lapisan biru:

  • 10g serbuk agar-agar
  • 300ml air laici
  • 600ml air
  • ½ cawan gula (ikut kemanisan masing-masing)
  • Pewarna biru
  • 1 hingga 2 sudu makan selasih (rendam dalam air panas)

Bahan-bahan untuk lapisan susu:

Cara-cara membuat lapisan biru:

1. Mula-mula, masak serbuk agar-agar, air laici, air, gula dan pewarna sampai mendidih (jangan letak banyak sangat pewarna biru, bagi jadi warna cair-cair saja).

2. Kemudian, carik-carikkan buah laici dalam saiz kecil dan masukkan ke dalam acuan atau loyang.

3. Selepas itu, isi selasih yang sudah direndam dalam air panas tadi.

4. Tuang adunan biru yang dibuat awal-awal tadi ke dalam acuan sampai separuh saja sebab nak tuang lapisan susu nanti.

5. Akhir sekali, biarkan adunan biru jadi sejuk.

Cara-cara membuat lapisan susu:

1. Masak serbuk agar-agar, susu cair, air dan gula (jika boleh, jangan bagi manis sangat, takut tak ada rasa lemak susu itu nanti) sampai mendidih.

Cara-cara membuat puding laici susu ocean blue:

1. Tuang adunan lapisan susu ke atas adunan lapisan biru yang sudah sejuk dan separuh keras tadi.

2. Apabila sudah keras, boleh lorek atau cucuk-cucuk sedikit dengan garfu.

puding laici susu

Kami yakin hasil resepi Puding Laici Susu Ocean Blue ini seiring dengan rasa sedap yang menyegarkan dan ia bakal menjadi pencuci mulut paling disukai ramai.

Selamat mencuba!

Sumber: Nur Leeyaa

Baca juga: Resepi Puding Roti Zebra Tanpa Kukus, Terus Dapat Corak Berbelang Cantik Macam Ini

The post Puding Laici Susu Ocean Blue, Makan Sejuk-Sejuk Rasa Segar Tak Terhingga! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!