Kuih Talam Gula Merah Versi Mini Cukup Lemak Manis, Sekali Kukus Dapat 50 Biji!

Imej
https://ift.tt/1sjtp6W Kuih Talam Gula Merah merupakan antara kuih klasik yang sangat nostalgia. Jika teringin makan, anda boleh cuba buat di rumah dengan resipi lengkap langkah demi langkah ini. Kuih ini mempunyai dua lapisan iaitu bahagian bawahnya yang manis dan beraroma gula merah, manakala bahagian atasnya lemak masin daripada santan pekat. Roshima Ibrahim Shima telah kongsikan resipi kuih Talam Gula Merah di Facebook yang bukan saja sedap, malah boleh dapat sampai 50 biji dengan acuan lompang. Jom kita cuba! Baca juga: Tepung Talam Pandan Paling Lembut, Nak Permukaan Licin Kena Tapis Bahan ‘Ini’ RESIPI KUIH TALAM GULA MERAH Bahan A (bahagian bawah): 2 cawan air gula (hasil dari campuran 1 cawan gula merah dan 1 cawan gula pasir, dimasak bersama 2 cawan air, kemudian tapis) 3 cawan tepung gandum 4 cawan santan cair (daripada 1 ½ biji kelapa ) Bahan B (bahagian atas): 4 cawan santan pekat (daripada 1 ½ biji kelapa) 1 cawan tepung beras 3 sudu makan tepung jagung...

Resipi Mihun Goreng Telur Cincang, Guna Bahan Mudah Tapi Rasa Memang Luar Biasa!

https://ift.tt/N1TXyKP

cara buat mihun goreng

Hari ini, MyResipi ingin kongsikan cara buat mihun goreng telur cincang yang sangat mudah, cepat dan mengenyangkan. Rasanya memang luar biasa walaupun menggunakan bahan yang ringkas!

Bahan-bahan yang diperlukan juga terdiri dari bahan asas yang kebiasaannya memang sudah ada di dapur. Tak perlu guna bahan mahal atau lauk yang rumit, hidangan sederhana seperti ini pun sudah cukup membuka selera.

Resipi perkongsian Encik Khairul Hakimin Muhammad ini turut sesuai untuk mereka yang baru berjinak-jinak dalam dunia masakan, kerana langkah-langkah penyediaannya mudah difahami dan senang diikuti. Jom cuba!

Baca juga: Resipi Mi Bandung Original Muar, Kuah Yang Pekat & Padu Memang Nikmat!

CARA BUAT MIHUN GORENG TELUR CINCANG

cara buat mihun goreng

Bahan-bahannya:

  • 1 pek mihun
  • Segenggam ikan bilis
  • 5 biji bawang merah kecil
  • 3 biji bawang putih
  • 1 keping dada ayam
  • Sedikit bebola ikan
  •  Sedikit kek ikan
  • 1 senduk cili kering kisar
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar kicap manis
  •  1 sudu besar garam
  • 2 biji telur

Cara memasak:

  1. Rendam mihun dalam air biasa sahaja (tak perlu air panas). Bila dah lembut, toskan.
  2. Tumbuk bawang merah dan bawang putih bersama ikan bilis hingga lumat.
  3. Panaskan minyak dalam kuali, kemudian tumis bahan tumbuk tadi hingga garing.
  4. Bila dah garing, masukkan cili kering kisar. Tumis sehingga pecah minyak.
  5. Sementara menunggu, goreng telur dengan sedikit garam. Bila masak, tutup api dan cincang halus.
  6. Setelah tumisan pecah minyak, masukkan dada ayam yang telah dipotong kecil bersama sedikit air.
  7. Kemudian masukkan bebola ikan dan kek ikan. Kalau ada sawi atau sayur lain, boleh tambah ikut suka.
  8. Masukkan sos tomato, sos cili dan kicap manis, kacau rata.
  9. Tambahkan garam secukup rasa.
  10. Masukkan mihun dan gaul sebati dengan bahan-bahan tadi.
  11. Akhir sekali, masukkan telur cincang dan gaul rata.

Sumber: Khairul Hakimin Muhammad

Baca juga: Jom Masak Kuetiau Thng Untuk Rumah Terbuka, Pasti Tetamu Puji Tak Henti!

The post Resipi Mihun Goreng Telur Cincang, Guna Bahan Mudah Tapi Rasa Memang Luar Biasa! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan