Resepi Macaroni Cheese, Bahan Rahsia ‘Ini’ Buat Orang Makan Sampai Licin

Imej
https://ift.tt/CvKU8hr Mood hari ini nak masak makanan Western pula untuk keluarga, tapi tiada idea pula. Oleh itu, kami cadangkan anda cuba resepi Macaroni Cheese yang mudah dan sedap ini. Macaroni Cheese atau lebih dikenali sebagai mac and cheese adalah sejenis hidangan pasta popular di negara-negara Barat seperti Amerika Syarikat, Kanada dan UK (United Kingdom). Orang Malaysia juga sukakan makanan Western seperti resepi Macaroni Cheese yang dikongsikan oleh Noratiqah Nordin di Facebook ini. Jom kita cuba! Baca juga: Roti Garlic Dan Sup Cendawan Paling Ringkas, Sesuai Untuk Sarapan RESEPI MACARONI CHEESE Bahan-bahan: 3 cawan macaroni Air secukupnya (untuk rebus macaroni) Sedikit minyak (untuk rebus macaroni) 3 keping cheese slice 1 cawan cheese powder 1 sudu parsley 3 cawan susu segar 1 sudu basil 1 sudu oregano Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, rebus macaroni dengan air dan minyak sampai kembang dan ketepikan terlebih dahulu. 2. Kemudian, masukkan susu sega...

Resipi Ayam Masak Merah Tanpa Sos Cili, Ini Rahsia Agar Kuah Gelap & Rasa Lagi Memikat!

https://ift.tt/DYaKU7u

ayam sambal merah

Ayam sambal merah memang hidangan kegemaran ramai dan sering jadi lauk wajib di kenduri kahwin. Biasanya, kita guna sos cili dan tomato, tapi tahukah anda, ayam masak merah tetap sedap walaupun tanpa sos!

Resipi ini dikongsi oleh seorang pengguna Facebook, CC NoorisHaris. Ia cukup untuk hidangan 10 orang dan sangat sesuai untuk bajet makan sekeluarga. Yang paling penting, ia pastinya mudah untuk disediakan. Jom cuba!

Baca juga: Resipi Ayam Kicap Empat Dara, Rasa Lagi Pedas & Berempah Dari Biasa!

RESEPI AYAM SAMBAL MERAH TANPA SOS CILI

ayam sambal merah

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam (dipotong kecil, sekitar 30 ketul, digaul dengan serbuk kunyit dan digoreng ¾ masak)
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu besar bawang putih kisar
  • 1–2 helai daun pandan
  • 1 tin besar puri tomato
  • 2 sudu besar gula melaka (untuk warna merah gelap dan rasa memikat)
  • 8 sudu besar gula
  • Garam dan serbuk cukup rasa (secukupnya)
  • 1 tin kacang peas
  • 1 biji bawang besar (dipotong bulat dan digoreng untuk hiasan)
  • Cili merah/hijau dibelah untuk hiasan

Cara-cara:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis cili kisar, bawang putih kisar dan daun pandan dengan api sederhana selama lebih kurang 5 minit atau sehingga wangi dan naik minyak.
  2. Apabila tumisan sudah pecah minyak, masukkan 1 tin besar puri tomato. Kacau rata.
  3. Tambahkan 2 sudu besar gula Melaka untuk memberi warna merah gelap dan rasa manis yang seimbang. Masukkan juga 8 sudu besar gula, garam dan serbuk cukup rasa mengikut selera. Kacau sehingga kuah pekat dan pecah minyak.
  4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi ke dalam kuah. Gaul rata supaya ayam bersalut sempurna. Kemudian, masukkan 1 tin kacang pis dan biarkan seketika agar semuanya meresap elok ke dalam kuah.
  5. Untuk hiasan, taburkan bawang besar yang telah digoreng bersama cili merah dan hijau di atas ayam masak merah sebelum disajikan. Hidangan ini sesuai dimakan bersama nasi minyak, nasi tomato atau nasi putih panas-panas!

Sumber: CC NoorisHaris

Baca juga: Resipi Asam Pedas Ayam Khairul Aming, Kuah Pekat & Pedas Memang Padu!

The post Resipi Ayam Masak Merah Tanpa Sos Cili, Ini Rahsia Agar Kuah Gelap & Rasa Lagi Memikat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!