Resipi Terung Berlada Style Kampung, Orang Tak Suka Sayur Pun Boleh Jatuh Cinta!

Imej
https://ift.tt/5UwQcO8 Kalau tengah buntu nak masak apa hari ini, jom cuba resepi terung berlada. Menu ini ringkas saja, tapi bila makan dengan nasi panas dan ayam goreng memang berselera! Lagi-lagi bila ada taburan ikan bilis goreng yang rangup atasnya. Fuh, boleh bertambah nasi dibuatnya. Lauk ini bukan saja sedap untuk makan tengah hari, nak buat makan malam pun sesuai. Anak-anak yang tak suka sayur pun boleh suka sebab rasa dia pedas manis dan ada rasa ‘umami’ dari ikan bilis. Baca juga: Resipi Pajeri Terung Yang Pekat Memikat, Rupanya Ada 1 Bahan Buat Rasa Lagi Sedap! RESEPI TERUNG BERLADA Bahan-bahan: 2 hingga 3 biji terung panjang (dipotong) 2 biji bawang merah besar (ditumbuk atau dikisar) 3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dikisar) Segenggam ikan bilis (digoreng garing) Cili merah dan cili hijau (ditumbuk atau dikisar) Cili padi merah (ikut tahap kepedasan, ditumbuk atau dikisar) Garam dan gula secukup rasa Cara-cara: Panaskan minyak dan goreng terung hingg...

Mihun Sup Daging Ada Petuanya, Wajib Masukkan Bahan Penting ‘Ini’ Semasa Masak

https://ift.tt/epX0MAu

mihun sup daging

Buat anda yang menyukai makanan berkuah bersama daging yang lembut, wajib cuba resipi Mihun Sup Daging ini. Bukan saja baunya wangi, malah ada rahsia di sebalik aromanya.

Mihun Sup Daging ialah sejenis hidangan berkuah popular di Malaysia yang terdiri daripada mihun lembut bersama kuah sup daging yang sungguh beraroma.

Mariana Zainal telah sudi berkongsikan resipi Mihun Sup Daging di Facebook bersama rahsia di sebalik aroma kuahnya yang wangi. Jom kita cuba!

Baca juga: Resipi Mee Sanggul Tumis Ayam Simple, Kuah Sedap Dan Menyerap Elok!

RESIPI MIHUN SUP DAGING

mihun sup daging

Bahan-bahan:

  • 1kg daging (potong ikut suka)
  • 5 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 keping asam keping (jika kecil, tambah ½ keping lagi)
  • 1½ sudu besar garam
  • 1 sudu teh ajinomoto
  • 4 liter air
  • Daun sup + daun bawang + bawang goreng (hiasan)
  • ½ cawan minyak (untuk menumis)

Bahan-bahan kisar:

Bahan-bahan lain:

Bahan-bahan sambal kicap:

  • 30 hingga 35 biji cili padi
  • 3 ulas bawang putih
  • 4 kali renjis kicap masin
  • 1 sudu teh perahan limau kasturi
  • 1 senduk kecil kuah sup
  • 6 kali renjis kicap manis
  • 1 sudu besar bawang goreng (jika suka)

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, didihkan air dan daging dengan menggunakan api sederhana selama 40 minit.

2. Sementara itu, boleh panaskan minyak dan masukkan bahan kisar, bunga lawang, kulit kayu manis dan asam keping.

3. Kemudian, tumis sampai pecah minyak dan elok garing, tutup api dan ketepikan dahulu.

4. Apabila daging sudah cukup rebus selama 40 minit dan lembut, bolehlah masukkan bahan tumis, garam dan serbuk perasa.

5. Biarkan mendidih sampai menggelegak dan bolehlah sesuaikan rasa (nak kuah lebih boleh tambah air).

6. Selepas itu, boleh sediakan sambal kicap dengan mengisar semua bahan yang disenaraikan.

7. Kemudian, celur mihun dan toskan. Siap untuk dihidang!

mihun sup daging

Anda b0leh hias Mihun Sup Daging dengan daun sup, bawang goreng, taugeh dan hirisan limau nipis. Jika ada sambal kicap, lebih bertambah kelazatannya.

Selamat mencuba!

Sumber: Mariana Zainal

Baca juga: Resepi Bihun Soto Beraroma, Kuah Punyalah Sedap Sampai Esok Teringat!

The post Mihun Sup Daging Ada Petuanya, Wajib Masukkan Bahan Penting ‘Ini’ Semasa Masak appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan