Resipi Tauhu Crispy Goreng Pedas Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Confirm Buat Teringat-ingat!

Imej
https://ift.tt/4g6pmO2 Resepi tauhu goreng rangup pedas ini memang sedap dimakan panas panas. Rangup di luar dan lembut di dalam, ditambah pula dengan sos pedas manis yang beraroma. Memang membuka selera! Kalau suka gaya masakan Chinese style, boleh cuba resipi yang ringkas dan mudah disediakan ini. Bahan-bahan pun tidak banyak tetapi cukup untuk hasilkan rasa yang seakan makan di restoran. Baca juga:   Kak Yatie Ajar Cara Buat Tauhu Cireng Crispy, Dijamin Makan Licin Sekelip Mata! RESEPI TAUHU GORENG RANGUP PEDAS Bahan A (untuk ditumis): Bawang putih (dicincang) Cili flakes Cili padi (dihiris) Serbuk jintan manis Bahan B (untuk sos): Sos tiram Kicap cair Kicap pekat Cuka Gula Bahan C (hiasan dan penambah aroma): Daun bawang (dihiris) Daun ketumbar (dihiris) Cara penyediaan: Potong dan goreng tauhu hingga rangup. Ketepikan terlebih dahulu. Panaskan minyak sehingga betul-betul panas. Masukkan bahan A ke dalam minyak panas dan tumis seketika sehingga baw...

Resipi Masak Lemak Nanas Ikan Masin ‘Padu’, Makan Sampai Boleh Lupa Dunia!

https://ift.tt/pHsqTU6

masak lemak nenas

Masak lemak nenas ikan masin sememangnya antara lauk yang menjadi pujaan ramai! Dipadankan pula dengan pelbagai ulam-ulaman dan sambal belacan, memang boleh buat orang lupa dunia sekejap!

Untuk resipi ini, anda bebas memilih jenis ikan masin mengikut cita rasa dan kesesuaian. Jom cuba masak hari ini, confirm makan bertambah nasi!

Baca juga: Petua Kurangkan Masin Pada Ikan Masin, Ikut 5 Cara Ini

RESEPI MASAK LEMAK NENAS IKAN MASIN

masak lemak nenas

Bahan-bahan:

  • Nanas
  • Bahan kisar (1/2 biji bawang merah, 1 ulas bawang putih, 2 biji cili padi merah, 9-10 biji cili hijau, sedikit kunyit hidup)
  • Santan kotak
  • Ikan masin

Cara memasak:

  1. Kisar semua bahan kisar sehingga halus. Jika mahu lebih pedas, lebihkan cili padi. Jika tiada kunyit hidup, boleh guna serbuk kunyit.
  2. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama 1/2 cawan air. Masak dengan api sederhana sehingga naik bau dan cili masak.
  3. Tambahkan ikan masin ke dalam periuk. Masak dalam kuah seketika minit supaya rasa masin meresap dalam kuah.
  4. Masukkan nenas dan biarkan masak hingga sedikit lembut.
  5. Masukkan santan kotak dan kacau perlahan. Guna api kecil dan jangan biarkan ia mendidih terlalu kuat supaya santan tidak pecah minyak.
  6. Tambah garam jika perlu (hati-hati sebab ikan masin dah ada rasa), dan sedikit gula untuk seimbangkan rasa masam nenas dan masin ikan.

Sumber: Noora Sultan

Baca juga: Resipi Acar Ikan Masin Talang Homemade, Lauk ‘Power’ Penambah Selera!

The post Resipi Masak Lemak Nanas Ikan Masin ‘Padu’, Makan Sampai Boleh Lupa Dunia! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan