Cara Buat Kerepek Kentang Sira Homemade, Rangup & Pedas Bikin Ketagih!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Kerepek kentang pedas, juga dikenali sebagai sira kentang pedas atau sambal kering kentang, memang cukup menggoda selera. Sekali rasa, silap-silap satu bekas habis sorang makan.
Kalau ada stok kentang lebih di rumah, inilah masa yang sesuai untuk cuba buat sendiri. Bukan saja mudah, malah anda boleh sesuaikan tahap kepedasan sambal ikut cita rasa sendiri.
Baca juga: Resipi Kulit Ayam Goreng, Rangup Macam Makan Kerepek!
RESEPI KEREPEK KENTANG PEDAS
Bahan-bahan:
- 3 kentang russet (hiris nipis & goreng)
- 1 pek sambal tumis segera
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 bawang besar (dikisar)
- 1 sudu besar sos tiram
- Gula secukup rasa
- Serbuk perasa
- Minyak (menumis)
Cara-cara penyediaan:
- Kupas dan hiris kentang nipis. Panaskan minyak dan goreng hingga rangup. Toskan minyak dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih kisar hingga naik bau.
- Tambah sambal tumis segera dan kacau rata. Masak sehingga sambal pecah minyak.
- Masukkan sos tiram dan serbuk perasa. Gaul rata dan sesuaikan rasa mengikut selera.
- Masukkan kentang yang telah digoreng tadi ke dalam sambal. Gaul hingga semua bersalut sempurna.
- Siap untuk dihidang! Boleh dinikmati terus atau disimpan dalam bekas kedap udara untuk kekal rangup.
Video penuh:
@myresipi Resipi Campak Ramadan Raya bersama Chef Naem || Kerepek Kentang Pedas Bahan-bahan: -3 kentang Russet (hiris nipis & goreng) -1 pek Maggi Sambal Tumis -3 ulas bawang putih – dikisar -1 bawang besar – dikisar -1 sudu besar MAGGI Sos tiram -Gula secukup rasa -Maggi Cukup Rasa -Minyak (menumis) #MyResipi #ResepiCampakCampak #RamadanRaya2025 #Tajaan
Sumber asli: MyResipi
Baca juga: Cara Buat Kerepek Peria Yang Rangup, Syok Makan Sebab Tak Pahit Langsung!
The post Cara Buat Kerepek Kentang Sira Homemade, Rangup & Pedas Bikin Ketagih! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan