Resipi Telur Berlado Paling Jimat, Menu ‘Tengah Bulan’ Yang Mudah Tapi Power!

Imej
https://ift.tt/dqVx2Mw Bila tengah bulan dan dompet sudah mula kering, resepi telur berlado ini boleh jadi penyelamat. Menu ringkas tapi penuh rasa ini menjadi pilihan ramai bila nak berjimat. Telur berlado adalah antara juadah bajet yang boleh disediakan dengan bahan-bahan asas di dapur. Sangat sesuai untuk hujung bulan bila kita perlu berjimat tapi tetap nak makan sedap. Baca juga: Resipi Telur Tumis Bawang, Lauk Jimat Tapi Rasa Penuh Nikmat! RESEPI TELUR BERLADO Bahan-bahan: Telur Lada merah besar* Cili hijau* Bawang besar* Bawang putih* Halia* Sos tiram Cukup rasa Air Cara memasak: Kisar semua bahan yang bertanda (*) iaitu lada merah besar, cili hijau, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Jika suka tekstur kasar, boleh kisar kasar atau tumbuk. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram ke dalam bahan tumisan dan kacau rata. Tambahkan juga serbuk cukup ras...

Cara Buat Kerepek Kentang Sira Homemade, Rangup & Pedas Bikin Ketagih!

https://ift.tt/FQbHnoX

kerepek kentang

Kerepek kentang pedas, juga dikenali sebagai sira kentang pedas atau sambal kering kentang, memang cukup menggoda selera. Sekali rasa, silap-silap satu bekas habis sorang makan.

Kalau ada stok kentang lebih di rumah, inilah masa yang sesuai untuk cuba buat sendiri. Bukan saja mudah, malah anda boleh sesuaikan tahap kepedasan sambal ikut cita rasa sendiri.

Baca juga: Resipi Kulit Ayam Goreng, Rangup Macam Makan Kerepek!

RESEPI KEREPEK KENTANG PEDAS

Bahan-bahan:

  • 3 kentang russet (hiris nipis & goreng)
  • 1 pek sambal tumis segera
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 bawang besar (dikisar)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Gula secukup rasa
  • Serbuk perasa
  • Minyak (menumis)

Cara-cara penyediaan:

  1. Kupas dan hiris kentang nipis. Panaskan minyak dan goreng hingga rangup. Toskan minyak dan ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih kisar hingga naik bau.
  3. Tambah sambal tumis segera dan kacau rata. Masak sehingga sambal pecah minyak.
  4. Masukkan sos tiram dan serbuk perasa. Gaul rata dan sesuaikan rasa mengikut selera.
  5. Masukkan kentang yang telah digoreng tadi ke dalam sambal. Gaul hingga semua bersalut sempurna.
  6. Siap untuk dihidang! Boleh dinikmati terus atau disimpan dalam bekas kedap udara untuk kekal rangup.

Video penuh: 

@myresipi

Resipi Campak Ramadan Raya bersama Chef Naem || Kerepek Kentang Pedas Bahan-bahan: -3 kentang Russet (hiris nipis & goreng) -1 pek Maggi Sambal Tumis -3 ulas bawang putih – dikisar -1 bawang besar – dikisar -1 sudu besar MAGGI Sos tiram -Gula secukup rasa -Maggi Cukup Rasa -Minyak (menumis) #MyResipi #ResepiCampakCampak #RamadanRaya2025 #Tajaan

♬ original sound – MyResipi – MyResipi

Sumber asli: MyResipi

Baca juga: Cara Buat Kerepek Peria Yang Rangup, Syok Makan Sebab Tak Pahit Langsung!

The post Cara Buat Kerepek Kentang Sira Homemade, Rangup & Pedas Bikin Ketagih! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan