Resipi Telur Berlado Paling Jimat, Menu ‘Tengah Bulan’ Yang Mudah Tapi Power!

Imej
https://ift.tt/dqVx2Mw Bila tengah bulan dan dompet sudah mula kering, resepi telur berlado ini boleh jadi penyelamat. Menu ringkas tapi penuh rasa ini menjadi pilihan ramai bila nak berjimat. Telur berlado adalah antara juadah bajet yang boleh disediakan dengan bahan-bahan asas di dapur. Sangat sesuai untuk hujung bulan bila kita perlu berjimat tapi tetap nak makan sedap. Baca juga: Resipi Telur Tumis Bawang, Lauk Jimat Tapi Rasa Penuh Nikmat! RESEPI TELUR BERLADO Bahan-bahan: Telur Lada merah besar* Cili hijau* Bawang besar* Bawang putih* Halia* Sos tiram Cukup rasa Air Cara memasak: Kisar semua bahan yang bertanda (*) iaitu lada merah besar, cili hijau, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Jika suka tekstur kasar, boleh kisar kasar atau tumbuk. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram ke dalam bahan tumisan dan kacau rata. Tambahkan juga serbuk cukup ras...

Cara Buat Popia Carbonara Rangup Meleleh, Sampai Esok Teringin Lagi

https://ift.tt/DqMlCsN

cara buat popia carbonara

Apabila bercerita tentang kuih goreng yang sedap sekarang, pasti ramai yang jawab Popia Carbonara. Sebenarnya, cara buat Popia Carbonara sangat mudah.

Ramai menyukai Popia Carbonara kerana isian carbonara lemak berkrim dan dibalut pula dengan kulit popia yang garing sempurna memang sedap dimakan bersama keluarga.

Puteri Hana Sofia telah kongsikan resipi Popia Carbonara di Facebook dengan langkah demi langkah yang sangat menarik dan mudah dibuat di rumah. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara Buat Popia Sira Sambal, Ada Tips Supaya Tak Lemau Dan Kekal Rangup!

CARA BUAT POPIA CARBONARA

cara buat popia carbonara

Bahan-bahan:

  • 2 cawan susu kotak jenama Dutch Lady
  • 4 keping slice cheese
  • 2 cawan mozzarella cheese
  • 1 sudu kecil serbuk lada putih atau lada hitam
  • Lobak merah
  • 1 biji bawang besar (dicincang)
  • Ayam (ayam sejuk beku jenama Ayamas)
  • Sosej
  • Sos carbonara
  • Kulit popia

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, tumis bawang terlebih dahulu.

2. Kemudian, masukkan susu kotak, cheese, serbuk lada, lobak merah, bawang besar, ayam, sosej dan sos carbonara.

3. Selepas itu, masukkan garam secukup rasa tapi jangan lebih-lebih sebab sos carbonara dan cheese itu sudah masin.

cara buat popia carbonara

4. Apabila sudah siapkan inti, bolehlah mula membalut guna kulit popia.

5. Akhir sekali, goreng sampai keperangan, angkat dan toskan. Siap untuk dinikmati!

Anda boleh tambah mozzarella cheese, slice cheese atau mushroom dalam resipi Popia Carbonara ini mengikut selera masing-masing. Apabila dimakan, ia sedap tak terkata.

Cara buat Popia Carbonara ini memang sesuai digunakan untuk menyediakan sarapan atau minum petang yang lazat. Selain itu, ia boleh dijadikan sebagai idea potluck juga.

Selamat mencuba!

Sumber: Puteri Hana Sofia

Baca juga: Popia Daging Paling Mudah, Inti Lebih Sedap Dengan Daging Cincang!

The post Cara Buat Popia Carbonara Rangup Meleleh, Sampai Esok Teringin Lagi appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan